Koken met hazelnoten

In de moestuin mogen noten niet ontbreken. Wie wat ruimte heeft, kan een hazelaar aanplanten. Hazelnoten kun je rechtstreeks eten van de boom. Het is erg leuk ze samen met de kinderen te zoeken en te kraken in de tuin.

Je kunt ze ook roosteren in een koekenpan zonder olie of boter. Schud ze af en toe om om aanbranden te voorkomen. Af en toe eentje proeven om te zien of ze klaar zijn. Na tien minuten zou het zover moeten zijn.

De zachte smaak van hazelnoten past goed in zoete gerechten. Hazelnoten worden daarom veel gebruikt om ijs, gebak, koekjes, broodjes en snoepjes een lekkere smaak te geven.

Een paar voorbeelden:

Hazelnootkoek

Dit heb je nodig:

  • 200 gram gepelde hazelnoten
  • 2 eiwitten
  • 200 gr basterdsuiker
  • Mespuntje vanillesuiker

Zo maak je het:

  1. Hak 175 gr noten in kleine stukjes en doe de andere ingrediënten erbij.
  2. Roer totdat je een glad beslag hebt.
  3. Vet een bakplaat in en schep met een lepel bolletjes op de bakplaat.
  4. Leg bovenop de bolletjes één of twee hazelnoten.
  5. Bak de koekjes ineen voorverwarmde oven op 180 oC in een kwartier lekker knapperig.

Hazelnootrolletjes

Dit heb je nodig:

  • 10 plakjes ontdooid bladerdeeg
  • 175 gr grofgehakte hazelnoten
  • 65 gr poedersuiker
  • Scheutje water

Zo maak je het:

  1. Meng de suiker en de hazelnoten.
  2. Voeg wat water toe.
  3. Verdeel het mengsel over de tien plakjes en rol die op.
  4. Bak de hazelnootrolletjes bij 200 oC in 15 tot 20 minuten klaar.

Hazelnootijs

Wat heb je nodig?

  • 240 gr hazelnootchocolade
  • 20 gr praline hazelnoot
  • 600 gr volle melk
  • 35 gr honing
  • 75 gr eidooier
  • 40 gr suiker

Zo maak je hazelnootijs:

  1. Hak de hazelnootchocolade in stukjes hakken en meng deze met de stukjes pralinechocola e in een schaal.
  2. Melk met honing tegen de kook aanbrengen.
  3. Klop intussen de eidooier met de suiker loskloppen en doe deze bij de hete melk. Laat de massa al roerende op het vuur binden (max.83 graden celsius)
  4. Schenk dan dit mengsel over de stukjes chocolade en praline en roer door tot een gladde massa.
  5. Ten slotte laat je de massa een nachtje afkoelen en rijpen in de koelkast.

De volgende dag draai je de massa tot ijs in de ijsmachine.

Hartige recept met hazelnoot

Je kunt ook lekker hartig koken met hazelnoot. Zo kun je de salade met witte en rode kool garneren met wat bieslook, rozijnen en hazelnoten.

In het volgende recept is hazelnoot lekker bij rijst.

Spruitjes met hazelnoten en rijst

  • 8 wortelen, geschild
  • 275 gr rijst (eventueel gemengd met wat quinoa)
  • 25 gr boter
  • 1 rode ui, in stukjes
  • 2 – 3 dunne preien, gewassen en in stukken van 6 – 8 cm
  • 200 gr spruitjes
  • 1 el verse tijm
  • 1 – 2 el citroensap
  • 150 gr hazelnoten
  • 1 – 1½ el vloeibare honing
  • 1 tl kurkuma
  • 100 gr crème fraîche

Zo maak je de spruitjes met hazelnoten:

  1. Halveer de wortelen in de lengte en breedte.
  2. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Verwarm de boter en voeg de ui, prei, spruitjes en wortelen toe. Bestrooi met tijm, zout en peper. Besprenkel met citroensap en voeg 200 ml water toe. Smoor de groenten afgedekt op matig hoog vuur in 10 – 12 min. gaar. Schep af en toe om.
  3. Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin
  4. Serveer de rijst in wijde kommen en schep de groenten erop. Roer de honing en kurkuma door het smoorvocht en kook even in tot een lekker jus. Schep de jus over de groenten en bestrooi met de hazelnoten. Serveer met crème fraîche.

En dat is dan tòch weer een beetje zoet 😉 Eet smakelijk!

Foto door Alicja via Pixabay