Schorseneren met saus

Schorseneren zijn gezonde groenten die geschikt zijn voor diabetespatiënten.

Schorseneren zijn een vergeten groente die vóór de Tweede Wereldoorlog en ook in de jaren vijftig en zestig regelmatig werden gegeten. Ze worden ook wel arme lui’s aspergers, winteraspergers of winterslaaf genoemd.

Deze groente bevat veel ijzer en vitamine C. Daarnaast zit er inuline in, een zetmeelsoort die is opgebouwd uit fructose, waardoor schorseneren geschikt zijn voor mensen met diabetes. Verder zit er thiamine in, wat goed is voor het zenuwstelsel en de spieren. Maar deze stof helpt ook mee aan de productie van maagzuur. Vandaar dat schorseneren veel werden gegeten bij maagproblemen. De groente bevat ook relatief veel koper, een mineraal dat er onder meer voor zorgt dat je minder snel grijs wordt, en kalium, een mineraal dat goed is voor de spieren (incl. het hart) en de botten.

Wetenschappelijk is ook nog eens aangetoond dat schorseneren een ontstekingsremmende stof bevatten.Kortom, een gezonde groente die best wat vaker gegeten mag worden!

Wintergroente met een sausje

Schorseneren zijn heerlijk met kaassaus. Hieronder lees je hoe je de groente en de saus klaarmaakt. Voor veganisten is er een champignonsaus.

Wat heb je nodig?

  • 1 kg schorseneren
  • 0,25 liter water
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 150 gr geraspte pittige kaas of blauwe kaas
  • Beetje bloem om de saus te binden

Hoe maak je schorseneren met saus?

Schil de schorseneren met handschoenen aan of onder water. Snijd in stukjes en leg ze meteen om verkleuring tegen te gaan in water met citroensap of azijn. Kook de stukjes in 25 minuten gaar in een mengsel van melk en water (vergeet de melk als je geen zuivel gebruikt).

De saus:

Doe het water ineen andere pan en roer de bloem erdoor om te voorkomen dat de bloem gaat klonteren.

Voeg het halve bouillonblokje toe.

Zet de pan op het vuur en roer regelmatig zodat de saus glad blijft.

Voeg de kaas, terwijl je voortdurend roert met een garde, toe als de saus kookt. De saus moet eerst koken, anders krijg je kaasklonten.

Proef of de saus pittig genoeg is.

Niet? Voeg dan een snufje zout toe.

Roer vlak voordat je groenten en saus opdient nog wat stukjes bieslook door de saus voor de kleur.

Saus voor veganisten

Gebruik je liever geen zuivel? Dan kun je in plaats van kaas in plakjes gesneden en gebakken champignons door de saus roeren. Aan een half bakje champignons (125 gram) heb je genoeg, maar meer mag natuurlijk altijd.

Beide sauzen smaken goed over alle wintergroenten.
Dit gerecht is lekker met aardappelkoekjes.