Maak een windslinger

windslinger met diverse soorten bladeren is een knutselproject voor kleuters
windslinger met esdoorn bladeren is een knutselproject voor kleuters

Heb je weleens zelf verjaardagsslingers gemaakt? Zo kun je ook een windslinger maken, met vondsten uit de natuur.

Een verjaardagsslinger maken is erg leuk. Vroeger deden we dat door een ketting te maken van gekleurde papieren rondjes. Nu zie ik vaak zelfgemaakte verjaardagsslinger van vlaggetjes met tekeningen bijvoorbeeld of zelfs van kleurige lapjes stof.

Nu ga je met de kinderen een windslinger maken. Net zo feestelijk als een verjaardagsslinger, maar met een bijkomend doel. Door deze windslinger leren kinderen over de kracht van de wind en het gewicht van voorwerpen. Natuurkundige verschijnselen dus.

Met dat doel hang je verschillende voorwerpen aan het lint. Je gaat eerst buiten met de kinderen natuurlijke voorwerpen zoeken: bladeren, bloemen, takjes, veren, laat kinderen allemaal één of meerdere voorwerpen zoeken, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.
Let erop dat je dat in een gebied doet waar geen honden lopen. En laat de kinderen na afloop de handen goed wassen, want er lopen wel andere dieren.

windslinger met oranje bladeren is een knutselproject voor kleuters

De voorwerpen mogen niet te zwaar zijn, want de windslinger moet nog wel kunnen wapperen in de wind.

Vervolgens maak je de voorwerpen vast aan een touw. Hoe langer het touw, hoe mooier het wordt. Het beste is bij het steeltje, zodat de bladeren en andere voorwerpen kunnen slingeren. De gemakkelijkste manier van vastzetten is met wasknijpers of paperclips. Als het niet stormt – dan haal je de slinger binnen – is dit stevig genoeg. Je kunt er kleurige linten tussen hangen die wellicht langer zijn dan de voorwerpen voor een leuk effect. Deze kun je knopen.

Is de slinger klaar? Hang deze dan aan een hoog punt. Bijvoorbeeld aan een vlaggenstok of hoge tak. Hang het zo mogelijk voor het raam zodat jullie kunnen zien hoe hard het waait en hoe de windslinger beweegt. Waait hij kapot? Dan maak je over een poosje een nieuwe!