Zelf het weer voorspellen
Vroeger waren mensen veel afhankelijker van het weer dan tegenwoordig. De meeste mensen woonden buiten de steden en waren visser of boer. Ze waren dus veel buiten en leefden van de natuur.
Bij hun bezigheden moesten ze rekening houden met het weer. Hooien en oogsten moest gebeuren wanneer het droog was. Vissen was veiliger als het niet stormde. Eigenlijk is dat nog steeds zo natuurlijk…
Zon en maan voorspellen het weer
Een officiële weersvoorspelling bestond in die dagen niet en als er al iets over in de krant stond: de meeste mensen konden niet lezen. Ze lazen de weersvoorspelling af van de natuur.
- Zo konden ze dag ’s ochtends al inschatten. Het wordt mooi weer als:
de zon helder opkwam; - er nevel over de velden hing (‘Een mistige morgen geeft een dag zonder zorgen’).
Juist minder mooi weer wordt het als:
- De lucht als de zon onder gaat zachtgeel is in plaats van oranje;
- het gaat waaien als de nacht valt (‘Wind in de nacht is water in de gracht’);
- de maan wat bleekjes is (‘een bleke maan kondigt regen aan’).
Dieren voorspellen het weer
Maar ook dieren voorspellen het weer.
Zo vliegen zwaluwen hoog als het mooi weer blijft en laag als het gaat regenen. Dat komt omdat insecten – het voedsel van zwaluwen – als de luchtdruk daalt (koudere lucht -> regen) lager vliegen. Bij warme lucht, dus mooi weer, vliegen ze hoog en de zwaluwen dus ook.
Daar is een gezegde over: ‘Als zwaluwen scheren over water en wegen, dan is er een grote kans op regen.’
Ook het volgende gezegde gaat over dieren:
‘Kraait de haan vroeg in de morgen, dan geeft dat een dag zonder zorgen.’
Je kunt ook aan het gedrag van de kippen zien of het gaat regenen. Ze schuilen als de bui weer overgaat. Blijft het regenen, dan blijven ze niet wachten, maar gaan ze in de regen op zoek naar voedsel.
Kikkers springen sowieso graag buiten rond als het gaat regenen. Als amfibie houden ze immers van een vochtige omgeving. Vandaar het gezegde: ‘Kwaakt de kikker overdag, zeker dat men regen verwachten mag’.
Meer manieren om het weer te voorspellen lees je hier en het lukt zelfs met dennenappels.
Maak er een gewoonte van om met de kinderen elke dag te kijken of het jullie lukt zelf het weer te voorspellen en word een Piet Paulusma!