Dille kweken
Dille zaai je in de volle grond in de zon, elke grondsoort is geschikt. Voorzaaien en vervolgens uitplanten kan de groei negatief bevorderen.
Het zaaien doe je meestal in april tot mei, maar je kunt dit kruid ook het hele jaar door in een bloempot (in huis) laten groeien: al zal je merken dat de planten in de winter minder goed groeien door gebrek aan licht.
Zaai de dille buiten op een rijafstand van ongeveer 10 cm, en ongeveer 1 cm in de rij. Voor het zaaien kun je in de grond het beste wat compost verwerken, zodat de grond vocht vasthoudt maar niet te nat blijft. Dek de zaadjes vervolgens af met een dun laagje (ongeveer 2-3 mm) aarde, en druk de grond voorzichtig aan om de zaden goed contact te laten maken met de ondergrond. Hierdoor drogen de jonge planten minder snel uit.
Wil je regelmatig verse dille eten, dan kun je het beste eens per 2-3 weken een klein rijtje zaaien. Want dille groeit niet alleen snel, de plant is ook redelijk snel over zijn oogstmoment heen. De stengels worden dan stevig en de smaak van het blad gaat achteruit. Mocht je de planten toch laten staan: de bloemen zijn eetbaar.
Hier zie je een grappig filmpje over de herkomst en toepassing van dille.
Onkruid foppen
Dille kiemt niet heel vlot, en bij traag kiemende teelten ligt het gevaar van overwoekerend onkruid op de loer. Om die te foppen, kun je een vals zaaibed maken: je bereidt het bed waar je de dille gaat zaaien voor, alsof je direct gaat zaaien. Wacht een aantal dagen zodat de meeste onkruidzaden gekiemd zijn. Schoffel dan de onkruiden kapot op een droge, zonnige dag, zonder de lagen in de bodem te verstoren of onkruidzaden die dieper liggen weer naar boven te werken. Zaai vervolgens de dille op het relatief onkruidvrije bed (deze methode kan je ook goed hanteren bij de teelt van wortel).
Na het zaaien is het belangrijk om tussen de rijen te schoffelen, en een aantal dagen later te wieden in de rij. Zorg er ook voor dat de jonge planten niet droog komen te staan.
Oogsten
Oogst dille ongeveer 6-8 weken na het zaaien: de groeiduur varieert afhankelijk van het seizoen. Snijd de hele plant af met een mes, ongeveer vijf centimeter boven de grond. De dilleblaadjes kun je vers gebruiken, maar je kunt ze ook drogen voor later gebruik. In sommige gevallen kan je twee keer oogsten van dezelfde plant.
Dille kun je een aantal dagen vers houden in de koelkast, liefst in een zak om uitdroging te beperken.