Dennenappel als vogelvoer

Vogels zijn gek op de oindakaas in deze dennenappel.

Het is ontzettend leuk om vogels naar de moestuin te lokken en die te bekijken met de kinderen. Vogels helpen je bovendien plaagdieren te bestrijden. Vogelvoer maken is dus niet alleen leuk en educatief, maar ook goed voor je moestuin.

Materialen:

  • Dennenappels
  • Pindakaas voor vogels
  • Vogelzaad
  • Touw of touw
  • Optioneel: schroeven

Ik verwacht niet dat je een dennenboom in de moestuin hebt (misschien wel). Voor deze knutselactiviteit zul je met de kinderen dennenappels moeten gaan rapen. Je kunt ze ook van tevoren verzamelen en aan de kinderen geven.

Het is belangrijk te kiezen voor speciale pindakaas voor vogels. Gewone pindakaas bevat vaak zout. Biologische pindakaas is wel te koop zonder toegevoegd zout.

Let erop dat de dennenappels open zijn, anders kun je er niets tussen smeren. Dat is het geval bij droge dagen. Gesloten dennenappels leg je even bij de verwarming, dan gaan ze open.

Hier lees je hoe je met dennenappel het weer kunt voorspellen.

Vogels tellen

Welke vogels komen af op deze dennenappel met zaad en pindakaas? De meeste vogels die van nature zelf ook stukjes noot eten. Mezen, mereltjes, vinken, kleine koolmeesjes, mussen, eigenlijk de meeste kleine tuinvogels. De kool- en pimpelmees zijn samen met de boomklevers ontzettende liefhebbers van pinda’s.

De grotere vogels zoals de merel en specht misschien ook, maar die houden meer van hele pinda’s. Als je deze activiteit doet vóór de tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en ze tijdens de telling in een boom hangt, kun je het aantal vogels dat komt eten gelijk doorgeven.

Het is erg leuk om met zoekkaarten de kinderen zelf te laten ontdekken welke vogels langskomen.

Dennenappel met pindakaas maken

Het is ook heel leuk voor de kinderen lekker te kliederen. Ze vinden het heerlijk om hun dennenappels in de pindakaas te dopen en vervolgens door het vogelzaad te rollen. Dit is een gemakkelijke en leuke activiteit voor iedereen.

Zo maak je de dennenappels met vogelvoer:

  1. Smeer de pindakaas over de dennenappel. Smeer het goed tussen de schubben. Je kunt je pindakaas ook in een bak doen en je dennenappel erin dippen of rollen.
  2. Giet het vogelzaad in een andere bak of kom.
  3. Doop de met pindakaas bedekte dennenappel in de vogelzaadjes.
  4. Laat de kinderen de dennenappels die klaar zijn op een bord leggen. Dat ziet er lekker uit!
  5. Steek een kleine schroef in de onderkant van de dennenappel en bind een touwtje rond de schroef je de dennenappels kunt ophangen.

Je kunt het touwtje rechtstreeks – zonder schroef- aan de dennenappel vastmaken. Dat kun je doen voordat de dennenappel wordt ingesmeerd, maar de ervaring leert dat dan het touwtje vies en plakkerig wordt. Het is beter het achteraf te doen terwijl je de dennenappel met een vork op zijn plek houdt.

Hang het zelfgemaakte vogelvoer op op een plek waar katten er niet bij kunnen. Het liefste aan de takken van een boom.