Rode en witte bessen afleggen

Bessen zijn favoriet bij kinderen. Het is gezond snoepgoed dat je ook heerlijk kunt verwerken in jam of een taart. Zo maak je van één bessenstruik zomaar twee!

Een voordeel van bessen op de tuin is dat je ze heerlijk rijp kunt eten, omdat ze niet de lange weg van de teler, via groothandel en winkel naar de consument hoeven af te leggen. Je plukt ze gewoon precies op het goede moment, als ze op hun zoetst zijn. De hoeveelheid suikers in de vruchtjes is dan hoog, zeker na een paar weken zon. De aalbessen (=rode bessen) die je uit de winkel misschien wat wrang vindt, smaken uit eigen moestuin een stuk zoeter/beter.

Tover een nieuwe struik

Een rode of witte bessenstruik kun je gemakkelijk vermeerderen. Je buigt een tak naar beneden en zet hem vast zodat hij net – over een lengte van een centimeter of 10-20 – de grond raakt. Eventueel gooi je er nog een schep grond overheen. Zo’n tak noem je een ‘aflegger’.

Knip dan de tak zo’n 20 cm boven de grond af en er zullen nieuwe takken omheen groeien. Het helpt als je de omlaag gebogen tak aan de onderkant iets afschraapt, dat bevordert de wortelvorming.

Na een paar maanden (6-12) heeft de tak wortels gekregen die de grond ingaan, het begin van een nieuwe bessenstruik. It’s magic!

Niet afleggen? Takken weghalen!

De laagste takken van de bessenstruik hangen soms laag bij de grond en wortelen dan spontaan. Daar hoef je niets voor te doen. Een nadeel van zulke laaghangende takken is wel dat de bessen vies worden door opspattend regenwater mèt grond. Tijdens het snoeien haal je ze daarom liever weg als je ze niet als aflegger gebruikt. Bijkomend voordeel is dan dat je goed om de struik heen onkruid kunt weghalen.

Snoeihout stekken

Er is nog een manier om een nieuwe struik te krijgen: zet niet al te oud snoeihout 20-30 cm in de grond en knip het hout 10 cm boven de grond af. Nieuwe takken zijn lichter van kleur dan de oude takken, je kiest dus voor de nieuwere. En dan maar afwachten of de tak ‘aanslaat’. De wortels zullen niet diep gaan, bessenstruiken wortelen oppervlakkig.

Geef de ruimte

Bessen houden van een zonnige plek en niet al te droge grond. Ze nemen ook aardig wat ruimte in. Een bessenstruik krijgt zomaar een doorsnede van 125-150 cm. Geef de struik de ruimte en zorg ervoor dat je er zelf ook nog omheen kunt lopen om de bessen te plukken.

Onder struik leg je een cirkel van half verteerde compost of een laag mulch. Laat de doorsnede cirkel minimaal zo groot zijn als de doorsnede van de struik.

Lees hier meer over het telen van verschillende soorten bessen.

Fotocredit:
Foto door MrGajowy3 via Pixabay