Aardbeientaart
Aan deze vegan taart met aardbeien merk je dat je ook goed lekkere taarten zonder dierlijke producten kunt maken. In een mum van tijd zet je deze fruittaart op tafel. Hij is niet moeilijk te maken en lekker romig met slagroom van kokoscrème. De taart is ook nog eens glutenvrij, dus geschikt voor iedereen.
De ingrediënten
Bodem
- 120 gr amandelen
- 130 gr haverbloem
- 60 ml kopje niet geraffineerde kokosolie
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 45 gr havermout
- ¼ theelepel zout
Vulling
- 250 gr aardbei, gehalveerd
- 2 eetlepels agar-agar (vegan gelatine)
- 240 ml ongezoet appelsap
- 50 gr rietsuiker of kokosbloesemsuiker
- 1 vanillestokje
- 2 eetlepels bietensap (voor de rode kleur)
- 1 citroen
- 4 takjes verse citroenmelisse of citroenbasilicum
- Paar takjes munt voor de garnering
Kokosslagroom
- Blik kokosmelk of kokosroom
- Suiker naar smaak
Zo maak je deze aardbeientaart
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm met een doorsnede van ongeveer 22 cm in met kokosvet. Maal de amandelen tot een fijn poeder en voeg de ahornsiroop, het zout en de haverbloem toe. Maal als dit mogelijk is met jouw blender nog fijner. Voeg dan de havermout toe en mix dit met de rest in de blender. Het deeg zou nu wat aan je vingers moeten blijven plakken.
Verdeel het deeg over de bakvorm. Zorg dat het gelijkmatig verdeeld is over de hele bakvorm en dat elk stukje van de vorm bedekt is. Werk van het midden naar buiten toe, en druk goed aan – zo krijg je een stevige korst.
Prik wat gaatjes in het deeg en zet het vervolgens gedurende 10 tot 12 minuten in de oven. Haal de bakvorm eruit wanneer het deeg een goudbruine kleur krijgt. Laat het afkoelen terwijl je de vulling klaarmaakt.
Doe het bietensap en het appelsap in een pan en zet deze op een middelhoog vuur. Voeg de suiker, het vanillestokje en de agar-agar toe en laat het geheel even koken. Roer ongeveer 20 min tot de agar-agar en de suiker helemaal zijn opgelost. Haal dan het vanillestokje eruit.
Versnipper de citroenbasilicum of -melisseblaadjes en roer ze door het mengsel.
Zet het mengsel 10 minuten weg om af te koelen. Leg de gehalveerde aardbeien naar beneden gericht op de afgekoelde korst en giet het mengsel er overheen. Laat het geheel nog een klein half uurtje staan en garneer de kaart met een paar takjes munt.
Zo maak je de vegan kokosslagroom
Wat is een aardbeientaart zonder slagroom? Ook die kun je maken zonder zuivel. Dat doe je als volgt:
Zet de kokosmelk of kokosroom een dag van tevoren in de koelkast en laat ook je garde en kom een half uurtje afkoelen voordat je aan de slag gaat.
Maak het blik open. Gebruik je kokosmelk, lepel dan voorzichtig de room vanaf. Het kokoswater kun je gebruiken om bijvoorbeeld ijsjes mee te maken.
Klop de room op terwijl je geleidelijk de suiker naar smaak toevoegt. De slagroom is klaar als deze luchtig aanvoelt. Wanneer het mengsel luchtig is, is het klaar. Schep de room op de taart of spuit mooie toefjes met een spuitzak.
Serveer met een paar takjes munt. Geniet ervan!