Koken met palmkool
Palmkool is een gemakkelijk te telen, vergeten groente die in het Italiaans ‘cavolo nero’ heet.. Tijdens de 19e eeuw werd palmkool veel geteeld in Nederland. Later verdrong boerenkool de palmkool. Maar sinds een aantal jaren is de palmkool terug van weggeweest. En dat is goed nieuws.
Palmkool is een van de meest antioxidant-rijke voedingsmiddelen op aarde. De groente bevat veel calcium en vitamine K voor sterke botten en tanden. Daarnaast veel vitamine A en C voor je weerstand en ijzer. Palmkool kun je rauw verwerken in salades en smoothies, maar in onderstaande recepten is de groenten in warme gerechten verwerkt.
Verwerken en bewaren
Haal voordat je palmkool verwerkt eerst de harde nerf eruit. Je kunt ze meekoken in kleine stukjes, maar ook bij het gft doen, want de nerven zijn vrij hard.
Palmkool kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Het blijft het beste houdbaar als je de bladeren oprolt in een vochtige theedoek.
Soep met palmkool
Dit is een winterse Toscaanse soep met als één van de ingrediënten cavolo nero (palmkool) Kenmerkend is dat je hier je oude brood in kunt verwerken. Daardoor krijg je een volle, gebonden soep. Je kunt in deze soep ook prima restjes gekookte groenten verwerken.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 14-16 palmkoolbladeren
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook
- 3-4 stukken bleekselderij
- 14-16 bospenen
- 4 bouillonblokjes
- 4 rijpe tomaten
- 2 zoete aardappelen
- 650 gram witte bonen uit een pot (of vervang de helft van de bonen door 2-3 sneetjes oud brood).
- 4 laurierblaadjes
- 4 takjes verse tijm of 2 eetlepels gedroogde tijm
Zo maak je deze soep
Fruit de ui en vervolgens de knoflook. Voeg de in stukjes gesneden bleekselderij en wortels toe en roerbak dit een paar minuten al roerend. Voeg dan een liter water toe met vier bouillonblokjes.
Voeg de in stukjes gesneden tomaten toe En vervolgens de zoete aardappel, in blokjes gesneden. Van de bonen prak je de helft fijn met een vork. Voeg alle bonen toe aan de soep, fijne en hele bonen.
Voeg alle kruiden toe. Rits de palmkool van de nerf, snij in grove stukken en voeg toe aan de soep. Laat de soep een uur koken.
Voeg naar smaak peper en zout toe en prak eventueel brood aan het einde een beetje door de soep heen.
Je kunt de soep op smaak brengen voor het opdienen met geraspte Parmezaanse kaas, maar nog lekkerder is een korst van een stuk Parmezaanse kaas meekoken (en dat is ook zoals het op zijn Italiaans gaat). De korst eet je natuurlijk niet op.
Ga je voor vegan, dan strooi je er lekker gistvlokken overheen voor het opdienen.
Ook Italiaans is om de soep te laten afkoelen en pas de tweede dag, opnieuw verhit, op te eten. Kun jij zo lang wachten? 😉
Stamppot met palmkool
Op een koude dag is niets lekkerder dan thuiskomen terwijl de stamppot op je wacht. Deze stamppot met palmkool is kindvriendelijk en vegetarisch. De brie kun je eventueel vervangen door een vegan variant of kiezen voor iets meer cashewnoten en wat vegan room.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 600 g palmkool
- 700 g aardappelen
- 2 tl tijm
- 125 g brie
- 75 g cashewnoten, grofgehakt
- 50 g boter
- 100 ml melk
Zo maak je de stamppot
Verwijder de nerven uit de palmkool en hak de bladeren fijn. Kook het blad met de geschilde en klein gesneden aardappelen.
Giet af als alles gaar is en stamp het door elkaar met melk en boter. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en tijm.
Roer de grof gehakte cashewnoten erdoor en schep alles in een ovenvaste schaal. Leg hier de plakken brie op en zet de schotel een kwartier in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Fotocredits:
Foto door Joy, gepubliceerd onder CC-licentie.