Bamboe telen

Haag van bamboe

Hoewel sommige mensen het betreuren ooit bamboe in de tuin te hebben gezet, kun je bamboe goed gebruiken in je tuin. En als je weet hoe je woekeren kun voorkomen, heb je aan bamboe een sfeervolle plant die je tuin een tropisch accent geeft. Kinderen kunnen er zich even afzonderen of verstoppertje spelen.

Bamboe blijft het hele jaar groen, groeit razendsnel en heeft veel verschillende bladvormen en kleuren. Het is ook leuk materiaal om een levende haag mee te maken of twee hagen waartussen kinderen zich kunnen verstoppen.

De stengels zijn bovendien erg leuk om mee te spelen, maar ook heel bruikbaar in de moestuin. Van de hoge soorten snijd je stokken voor de stokbonen en grote tomaten, kleine stokken zijn te gebruiken voor wat lager blijvende planten.

Knip of zaag de stengel af en knip met de snoeischaar de zijtakjes en bladeren af. Je hebt zo prachtige plantenstokken die niets kosten.

Laat bamboe niet woekeren

Want bamboe verwijderen vraagt nogal wat kracht, energie en doorzettingsvermogen. Het lijkt wel of het wortelgestel van ijzer is. Als je niets doet, kan bamboe de hele tuin overnemen. Maar nog erger: het verdringt de inheemse beplanting waarvan veel dieren afhankelijk zijn.

Hoe voorkom je dit?

Door een soort te kiezen die niet woekert, zoals de Bamboe Fargesia, die nieuwe scheuten maakt naast de oude en niet gaat lopen. Deze bamboe is daarom geen bedreiging voor inheemse begroeiing, folievijvers, bestrating of buren.

Deze soort is ook ideaal om in grote bakken te zetten. Kies in bakken voor een fijnbladige soort zoals de Fargesia murieliae ‘Bimbo‘. Deze lage soorten hebben namen als olifanten, ze zijn gemakkelijk te onthouden.

Ring ingraven

Wil je toch een wat hogere bamboe zoals de woekerende Bamboe Phyllostachys? Dan kun je woekeren voorkomen door zogeheten rhizoombegrenzer (van rhizomen, de horizontale ondergrondse wortelstokken) om de plant heen aan te brengen. Dit is een strook plastic die je tot zestig centimeter als een ring om de plant ingraaft, zodat de wortels van woekerende bamboesoorten niet verder kunnen. De bamboeplanten wortelen oppervlakkig en gaan niet onder het scherm door.

Maar let op! Zelfs door de plastic ring kunnen wortels groeien. De ring moet zeker dicht zijn anders ‘kruipt’ de baboe uit deze ring. Voor deze wortelbegrenzer kun je duurzame polyethyleen folie van één millimeter dik gebruiken. Dat is ondoordringbaar voor de wortelstokken. De standaardbreedte van 57 centimeter is voor de meeste soorten voldoende is. Wil je meer zekerheid, kies dan voor 70 centimeter.

Het ingraven van de wortelbegrenzer is een lastig klusje, maar het is belangrijk dat het goed gebeurt. Om zeker te zijn dat de wortelstokken binnen de folie blijven moet de folie helemaal rondom de plant worden ingegraven, waarbij de uiteinden worden omgevouwen (met een hamer) en in elkaar gehaakt. Deze verbinding kan worden vastgezet met boutjes, popnagels of een plankje en spijkers.

Er bestaan ook andere systemen met metalen strips. De rand van de folie moet 2 à 3 centimeter boven de grond uitsteken. De rand van de wortelbegrenzer kun je bedekken met een bodembedekker.

Omdat de folie een stukje boven de grond uit steekt is het gemakkelijker te zien als de wortelstokken over de rand gaan (de meeste bamboes wortelen erg ondiep). Controleer minstens een keer per jaar of de rhizomen niet over de folierand groeien. Als dit gebeurt, knip dan de uitloper af en graaf zonodig het ontsnapte deel uit. Het nooit helemaal uit te sluiten dat een bamboe alsnog ontsnapt. Dan kun je de bamboe alsnog uitgraven, maar heb je er wel wat meer werk aan.

Mijn advies is om het aanbrengen van de ring door een professioneel bedrijf te laten doen.

Bamboe planten

Bamboe planten kan vanaf februari, als de vorst uit de grond is en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Zet de bamboe op een plek waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.

Zo plant je de bamboe:

  • Graaf een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit.
  • Zet een eventuele wortelbegrenzer (rhizoombegrenzer) in de grond.
  • Doe wat compost of tuinmest in het gat.
  • Zet de bamboe in het gat, zet hem nooit dieper dan hij stond.
  • Vul het gat verder op met aarde en duw goed aan, zorg dat de plant recht staat.
  • Geef flink water. De planten hebben de eerste maanden na het planten ruim en regelmatig water nodig.

De groei van bamboe

Bamboe is een soort gras. Uit de bamboe komen scheuten van onderaf uit de wortel. Deze lange nieuwe scheuten worden elk jaar langer, zo groeit de bamboe groter.

In april, mei, juni of juli komen de nieuwe scheuten uit de grond. Deze scheuten hebben meteen hun definitieve dikte en groeien in 2 tot 4 maanden naar hun definitieve hoogte, dat kan 2 of 10 meter zijn. Een nieuw aangeplante bamboe groeit in 3 tot 10 jaar uit naar de volwassen hoogte.

Wanneer de halmen in lengte zijn uitgegroeid vertakken ze zich, vormen blad maar worden niet meer hoger of dikker. De nieuwe scheuten van het groeiseizoen erna kunnen wel weer dikker en hoger worden tot de plant volwassen is. Veel soorten hebben in de herfst nog een nagroei, dit zijn meestal dunnere kromme halmen. Die kunnen zonder probleem afgesnoeid worden. Bij de woekerende soorten begint de groei van de horizontale ondergrondse wortelstokken, de rhizomen, in de nazomer.

Bamboe snoeien

Snoeien doe je in juni, en daarna nog eens in augustus. Een bamboe snoeien is niet moeilijk, knip hem gewoon met een heggenschaar op het juiste formaat. De bamboe loopt hierna weer fris uit en zal vertakken.

De nieuwe scheuten kunnen weer een meter hoger zijn dan de heg. Deze moeten weer teruggesnoeid worden tot de gewenste hoogte zodat de oorspronkelijke vorm hersteld wordt. Ook kunnen de oudere takken topzwaar worden en gaan doorhangen. Door deze halmen tot driekwart in te korten gaan ze weer rechtop staan.

Maak het jezelf makkelijk door lange halen te maken.

Hier zie je hoe dat doet.

Hagen van bamboe blijven mooi smal (mits je de wortels begrensd) en worden goed dicht. De bamboe Fargesia is van nature al heel mooi compact van onder af. Wanneer je hem regelmatig knipt wordt hij nog dichter van structuur. Deze soort kan twee tot drie meter hoog worden. Ideaal voor een bamboedoolhof!

In de eerste 2 jaar zal het bamboebos wel af en toe beschermd moeten worden tegen de speeldruk als er veel kinderen spelen. Uiteindelijk zal de groei en het spelen elkaar in evenwicht houden.

Konijnenvoer

Bamboe is uitstekend ruwvoer voor konijnen. Het is droger en vezeliger dan gras, bevat veel vitaminen en mineralen en wordt door bijna alle konijnen goed verdragen. Ook door konijnen die gevoelige darmen hebben en bijvoorbeeld makkelijk diarree krijgen van groenvoer. Bovendien vinden ze het erg lekker.

Let op!! De jonge scheuten van bamboe kunnen giftig zijn, dus laat ze goed uitlopen en geef alleen de takken met bladeren!