Maak plaats voor de egel

Maak een gat in de heg of schutting voor de egel

Worden onze tuinen het voornaamste leefgebied van de egel? Het lijkt er wel op! De natuurlijke leefomgeving van de egel krimpt en in natuurgebieden worden ze steeds vaker opgegeten door roofdieren. Egels zoeken daarom steeds vaker onze (moes)tuinen op.

Het is daarom belangrijk onze tuinen niet te betegelen en te kiezen voor groene buitenruimten bij scholen en kinderopvang. Maar minstens zo belangrijk is dat de egels van tuin naar tuin kunnen lopen. Egels leggen heel wat kilometers per nacht af. Ze blijven vrijwel nooit op één plek en delen hun territorium met soortgenoten. Ze hebben de ruimte nodig.

Een schutting of een hek is een ondoordringbare barrière voor de egel. Maak een gat van 14×14 centimeter in hek of schutting zodat egels vrij en veilig door de buurt kunnen bewegen. Zo wordt hun leefgebied vergroot en kunnen ze op zoek naar een partner. Ook wordt het voor egels gemakkelijker om schuilplekjes en voldoende voedsel te vinden.

Kale tuinen

Veel tuinen zijn tegenwoordig niet meer geschikt voor egels. Ze hebben te weinig planten, daardoor te weinig voedsel (insecten) en te weinig beschutting voor nest of winterslaap.

Op dit moment zijn er tussen de 700.000 en 3,5 miljoen egels in Nederland. Dat is een ruime marge, eigenlijk weten wetenschappers te weinig van de egel. Maar dat ze het moeilijk hebben door verdwijnen van hun leefgebied en predatoren is wel bekend.

Maak je tuin egelvriendelijk

Zorg ervoor dat jouw tuin een fijne plek is voor egels. Hoe leuk is het als jouw tuin kan dienen als een foerageerplek, paarplek, kraamplek, nestelplek én overwinteringsplek voor egels?

Wil jij egels in je tuin, zorg dan voor rommelige hoekjes, zoals een takkenbos of een steen- of houtstapel. Ook braamstruiken, heggen en omgevallen bomen bieden beschutting. Daartussen maken egels met droge blaadjes, mos en stukjes stro een heerlijk warm holletje voor winterslaap of jongen. Je kunt zelf wat extra blaadjes of stro neerleggen. Bladafval kun je rustig laten liggen.

Met een egelvriendelijke tuin voorkom je dat egels tegen beschutting voor kou en regen een onderkomen zoeken in verbrandingshopen, composthopen of garages en kassen. Met het gevaar te worden verbrand, omgespit of opgesloten.

Let op fruitnetten

Tennisnetten of fruitnetten in de tuin dienen zo strak mogelijk te worden gespannen zodat de egel er niet in verstrikt kan raken. Hang ze een eindje (30 cm)boven de grond en maak losse einden goed vast. Beter is om insectengaas te gebruiken dat zo dicht geweven is dat er geen vogels en egels in verstrikt kunnen raken.
Ook in blikjes en bekertjes kunnen egels vast komen te zitten. Laat deze dus niet slingeren.

Egels en water

Zorg ervoor dat in vijvers en grachtjes een plankje ligt met gaasdraad zodat egels die erin vallen er ook weer uit kunnen klimmen. Ze kunnen goed zwemmen, maar geen uren achter elkaar. Bovendien staan ze liever op land. 

Zet eens een lage schaal met water in je tuin voor egels en andere dieren.

Bestrijdingsmiddelen

In een egelvriendelijke tuin gebruik je geen slakkenkorrels en insecticiden. Ze kunnen eraan doodgaan. Het hoeft ook niet, want de egels zijn gek op slakken en zijn zo zelf het beste slakkenbestrijdingsmiddel!

Lees ook deze blog over onderdak bieden aan egels.