Doe de smaaktest: appels proeven

Appels kunnen het verschillend smaken, zoet, melig, of zuur.

De meeste kinderen houden van appels. Maar ze kennen niet de subtiele smaakverschillen tussen de verschillende soorten. Met deze smaaktest ontwikkel je hun smaak en laat je ze kennismaken met de enorme diversiteit van al wat groeit.

Wist je dat je smaakpapillen kunt ontwikkelen of juist vervlakken met wat je eet? Veel kinderen eten teveel suiker en aan veel voedsel zijn smaakversterkers, smaakstoffen en andere E-nummers toegevoegd. Daardoor ervaren we de pure smaak van gewassen niet meer en leren we subtiele smaakverschillen niet herkennen.

Verslaafd aan smaakstoffen

Een baby wordt geboren met een sterke smaakperceptie. Denk aan een baby die voor het eerst citroen proeft. Tegen de tijd dat een mens 20 jaar is, is de helft van de smaakreceptoren op de papillen op de tong verdwenen. We hebben steeds sterkere smaken nodig om het idee te hebben dat we iets eten. Iets waar de voedingsindustrie handig gebruik van maakt.

Deze industrie voegt aan allerlei producten, ook industrieel geproduceerd ‘natuurlijk’ voedsel, allerlei smaakstoffen toe die verslavend zijn. We willen er steeds meer van eten.

Voedingsindustrie creëert obesitas

Te dikke kinderen kunnen minder goed verschillende smaken onderscheiden dan kinderen die gezond eten. Ze hebben meer smaakstoffen nodig voordat ze iets proeven. Ze eten daardoor meer dan hun lichaam nodig heeft en hebben hogere bloedsuikerspiegels. Daardoor wordt meer insuline aangemaakt en als dat langdurig het geval is, raken hun smaakreceptoren op den duur afgestompt. Het is een ingewikkeld, zichzelf versterkend systeem.

Hier lees je hoe de voedingsindustrie onze smaak verpest. (Alleen te lezen na invullen gegevens.)

Wie de natuurlijke smaak van volwaardige natuurlijke producten leert waarderen, eet al snel gezonder. Het is daarom goed de smaakpapillen te laten wennen aan de subtiele smaakverschillen van bijvoorbeeld verschillende soorten appels.

Zelf biologische appels telen

Het beste kun je biologische appels gebruiken uit de supermarkt of van een appelbomen in de buurt. Leuk is ze zelf te rapen of te plukken. Dit zijn een aantal biologische appelsoorten, voor als je zelf een boompje wilt planten.

Om appels aan je boom te krijgen, heb je nog een boom nodig die jouw bloesem bestuift. Als een normale fruitboom niet bestoven wordt, laat hij zijn bloesem vallen en gaat hij geen vruchten vormen.

De bestuivende boom moet natuurlijk van de zelfde fruitsoort zijn (een appelboom wordt door een appelboom bestoven), en het liefste van een ander ras die in de zelfde periode bloeit. Beide bomen mogen niet verder dan 100 meter van elkaar verwijderd staan, zodat de bestuivers het stuifmeel naar de juiste boom brengen (je kent het verhaal van de bloemetjes en bijtjes?😉).

Meer informatie over bestuiving van fruitbomen vind je bij de les Fruit in je tuin: welke fruitboom?

De smaaktest

  1. Neem een aantal soorten biologische appels en snijdt de appels in schijfjes die je per soort op een bord legt.
  2. Laat de kinderen dan de rassen stuk voor stuk proeven. Een slok water tussendoor neutraliseert de mond.
  3. Laat ze hun bevindingen in een tabel noteren, ieder voor zich of in groepjes.
  4. Laat ze iets opschrijven over het ras, de kleur, de maat, de geur, de structuur van de schil en de smaak. Vervolgens mogen ze per soort een cijfer geven tussen de 1 en 10.
  5. Kies aan het eind van de test een favoriet.

Deze test kun je ook met andere rassen van fruit en groenten doen. Het doel is om de diversiteit in kleuren, geuren, smaken en texturen van appels te ontdekken. En de tong te laten wennen aan subtiele smaken en smaakverschillen van natuurlijke producten zodat kinderen wennen aan gezonder eten.