Ananas kweken

zelf ananas kweken

De ananas is geen inheemse plant. Toch kun je hem hier kweken. Als plant, waarschijnlijk zonder vrucht. Maar dat is voor kinderen al een verrassing!

Als je ananas hebt gegeten, kun je het topje bewaren. Dus de bladeren met een stukje van de bovenkant van de ananas eraan vast. Snijd aan de onderkant van de plant de bladeren weg tot 3-4 cm hoog. Laat het topje een dag drogen. Zorg dat er zo min mogelijk vruchtvlees achterblijft, dat kan gaan rotten en dan kan de plant afsterven.

Dan vul je een pot met een mengsel van zand en potgrond, half om half. Daar zet je de top met de blaadjes in. Het stukje ananas doe je zo’n 2 cm in de grond. Geef de pot met plant water en doe een plastic zakje over de plant en pot en zet de pot met plant op een warme lichte plek. Let erop dat de grond vochtig blijft.

Minikas

Vanuit de stek en de grond verdampt vocht. Dat kun je zien aan het zakje waarop condens verschijnt. Soms zie je druppels naar beneden rollen. Omdat de waterdamp er niet uit kan, blijft de luchtvochtigheid (hoeveel waterdamp in de lucht hoog en heeft de plant het warmer. Een soort minikas dus!

Af en toe water geven. Als de bladeren bruin worden, kun je het beste meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid water geven. Na een paar weken kan de zak eraf.

Bedwing de neiging om aan de plant te trekken om te zien of er al wortels zijn. Want zo trek je die kapot. Als de plant groeit, heeft de plant wortels gemaakt.

Eerst de wortels

Een andere methode is om het stuk van de ananas eerst in water te hangen en wortels te kweken. Dat gaat als volgt:

Steek vier tandenstokers 2-3 cm van de onderkant, horizontaal in de plant. Deze tandenstokers rusten op de rand van een vaas die je het gevuld met water. Zorg ervoor dat ongeveer 2 cm van de ananasstronk in het water hangt. Plaats de vaas in de vensterbank op een zonnige plek. Na een paar dagen worden de eerste worteltjes zichtbaar en na een week of twee zijn deze lang genoeg en kun je je ananas in een pot met aarde planten.

Ananas verpotten

Als de pot te klein wordt, moet de plant worden verpot. Wikkel de plant in een doek zodat je geen last hebt van de stekels aan de bladeren.

In de zomer kun je de plant buiten zetten zodat deze veel zon krijgt, maar vermijd temperaturen lager dan 10 graden Celsius, want ananas kan slecht tegen kou.

Omdat het hier veel kouder en minder zonnig is dan het land waar de ananas vandaan komt, is de kans heel klein dat je plant vrucht gaat dragen. Toch kan met goede verzorging en wat geluk binnen een jaar een ananas groeien. Maar dat kan met iets minder goede verzorging zomaar 2-3 jaar duren. Op moment dat je ananas groeit, komen er mooie bloemen op. Vanaf dit moment duurt het ongeveer nog 6 maanden totdat je een ananas hebt. Lukt het niet om een ananas te telen? Dan is het toch leuk om te zien hoe je uit een topje zelf een plant kunt kweken!

Tip! Aan de blaadjes bovenop kun je zien of een ananas rijp is als je hem koopt. Laten de blaadjes in het midden gemakkelijk los, dan kun je hem eten. Rijpe ananassen geuren, dus ook daaraan kun je merken of de vrucht rijp is. Een onrijpe ananas rijpt niet na. Hij wordt dus niet meer rijp, eenmaal geplukt.

Foto door Diego Delso [CC BY-SA 3.0], van Wikimedia Commons