Pompoensoep
Dit is een basisrecept voor pompoensoep waar je zelf van alles aan kunt toevoegen. De pompoen hoef je niet te schillen, dat scheelt weer. Wel moet je het neusje en het steeltje verwijderen.
Wat heb je nodig voor 1 liter soep?
- 500 gram pompoen
- 1 liter water
- 2 plantaardige bouillonblokjes
- 1 flinke prei of ui
- 1 aardappel
- 1 snufje peper
Hoe maak je de pompoensoep?
Was de pompoen en snij hem in stukjes van 2 x 3 cm.
Snij de geschilde ui of prei in stukken
Snij de geschilde aardappel in stukken
Doe alles in een liter water en kook het totdat alles gaar en zacht is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Doe dan alles in een blender. Je kunt het ook in een zeef fijnmaken.
Dan doe je de mix terug in de pan en voeg je de bouillonblokjes toe.
Even proeven of de soep niet de flauw is als de blokjes zijn opgelost. Is dit het geval, dan voeg je nog een half blokje toe.
Voeg een snufje peper toe.
Voeg wat kerrie of gemalen komijn toe.
Wat kun je verder toevoegen?
- Champignons of puntpaprika in stukjes gesneden
- Gesnipperde bieslook of prei
- Scheutje kookroom (vlak voor het opdienen)
- Verse of gedroogde kruiden
- Scheutje chilisaus
- Beetje sambal
Pas op met de sambal en de chilisaus. Deze smaken zijn zo overheersend dat de soep gemakkelijk de pompoensmaak verliest.
Je kunt al het bovenstaande toevoegen of een paar ingrediënten. Maak bij de sambal en chilisaus een keuze voor één van de twee.
Als je de soep meteen wilt eten, moet je de champignons, prei en puntpaprika een paar minuten laten meekoken. De bieslook versnipper je vlak voor het opdienen over de soep, die is bedoeld als garnering.
Eet smakelijk!