Erwten- en bonensteunen opbergen

Bamboesteunen zijn minstens 2 meter hoog.

Teel je klimbonen, dan gebruik je vaak stokken waarlangs de klimmers omhoog kunnen kruipen. In de winter berg je die op, omdat ze anders eerder aangetast worden door wind en vocht. Dit is een handig opbergsysteem.

Voor hoge klimmers als lathyrus (erwtensoort met mooie geurende bloemen), stokbonen, kapucijners en hoge erwten gebruik je al gauw stokken van 2 meter. Maar hoe hoger de bonensteun hoe beter, bonenplanten hebben graag de ruimte. Bij kortere stokken groeit alles in en op elkaar en krijgt de plant te weinig licht. Het gevolg is weinig bonen die ook nog eens lastig zijn te plukken.

Korte stokken kun je wel gebruiken voor lagere planten zoals struiktomaten.

Bamboe

Bamboe is een prachtig duurzaam materiaal voor erwten- en bonensteunen. Je kunt de stokken kopen bij een tuincentrum of bamboe oogsten uit de tuin, als je hoge bamboe hebt (verwijder vóór gebruik de zijtakjes). Zo houd je meteen omvang van de bamboekluit een beetje in de hand.

Bamboe groeit gemakkelijk en is een hard materiaal dat niet snel rot in de grond. Als na een paar jaar het onderste stok (meestal het dikste) toch wat aangetast wordt, draai je de stokken gewoon om of je zaagt een rot stuk eraf. Dan wordt de stok wél korter en is deze misschien niet meer geschikt voor hoge klimmers.

Stokken opbergen

Als je ze niet gebruikt, sla je de stokken het liefst droog op. Kan dan niet in een schuur, dan misschien onder een afdak van de schuur of een carport. Voor kortere stokken is dit een handig opbergsysteem:

  • Neem 1 grote pvc buis van de lengte van de stokken of 2 buizen van elk de halve lengte, en per buis een stuk stevig touw en 2 haken.
  • Draai de haken daar waar je de buis wilt ophangen, zover uit elkaar als de buis lang is.
  • Aan elk uiteinde van het touw maak je een stevige lus.
  • Steek dan het touw door de buis en maak de lussen vast aan de haken waardoor de buis hangt. Hierin kun je de bamboestokken steken.

Passen niet alle bamboestokken in één buis, dan kun je meerdere buizen onder elkaar hangen aan dezelfde haken. Alleen de touwen worden steeds langer.

Rankennet

Je kunt in plaats van stokken ook kunststof netten gebruiken om de klimmers langs te geleiden. Als je dat doet, met je de netten iets verstevigen door in de bovenste mazen een stevig ijzerdraad te vlechten dat je vasttimmert aan palen van 3 meter (waarvan 1 meter de grond in gaat). De onderkant van het net zet je vast met haringen van de camping. Je kunt ze ook zelf maken van ijzerdraad.

Het is een lastig karwei om na de oogst de planten los te maken. Ze hebben zich vastgehecht aan de draadjes van het net. Dan is een bamboestok gemakkelijker schoon te vegen. Deze stokken zijn ook minder duur dan palen + ijzerdraad + net.