Courgettes telen
Courgettes zijn in veel verschillende gerechten te verwerken en de plant heeft mooie, eetbare bloemen in het voorjaar. Zo teel je courgettes.
Dit familielid van de komkommer en pompoen bevat veel ijzer en vitamine C. De bekende courgette is groen, maar er zijn ook gele courgettes die minstens zo lekker zijn als groene. Courgettes zijn éénjarige planten die je elk voorjaar opnieuw moet zaaien om ervan te kunnen oogsten.
Zaaien
Zaden van courgettes zaai je vóór vanaf half mei (vollegrondteelt). Eind mei en in de maand juni – afhankelijk wanneer je voorzaaide – kan je de plantjes vervolgens in de vollegrond planten. Het gewas kiemt en groeit heel snel. Courgette kiemt al na één à anderhalve week. Wil je courgette in de kas telen, zaai dan voor vanaf half april en plant in mei de plantjes uit in de kas.
Omdat courgette warmtekiemers zijn, zaai je het liefst binnenshuis, in een pot op de vensterbank. Voorzaaien doe je in een potje van 8-10 cm doorsnede. Vul de pot met zaaigrond en plaats de zaden zo’n 2 cm diep in de potgrond, op hun zijkant. Als je de zaden plat neerlegt, kunnen ze gaan rotten als het te vochtig wordt.
Houd de grond steeds licht vochtig.
Uitplanten
Halverwege mei, na IJsheiligen, kunnen courgetteplanten naar buiten, ze kunnen slecht tegen vorst. Is er in het voorjaar toch nog kans op vorst, dek de planten dan af.
De plant heeft veel ruimte nodig: houd voor een plant zo’n 1 m² vrij in je moestuin of kas. Plant je meerder courgettes in rijen, heel goed voor de bestuiving, neem dan een plantafstand van 140 x 60 cm in acht.
Zorg daarnaast dat je het onkruid goed bijhoudt na het planten. Is de plant eenmaal groot, dan zal deze het onkruid goed onderdrukken. De courgette groeit erg hard, soms zelfs buiten de teeltbedden. Om de groei enigszins in te dammen, halen we de bladeren inclusief steel weg. Niet te veel, maximaal één blad per dag.
Meeldauw
Courgettes zijn erg gevoelig zijn voor meeldauw. Wil je meeldauw voorkomen, plant je gewassen dan niet te dicht op elkaar. Giet het water vanwege de meeldauw niet over de plant, maar direct op de grond rondom de plant. Net als bij tomaten.
Standplaats
Courgettes houden van een warme, zonnige plek. Courgettes groeien eigenlijk op alle grondsoorten, maar zorg wel voor een luchtige bodem waar geen water op blijft staan. Een te vochtige grond kan er namelijk voor zorgen dat de plant gaat rotten.
Voeding
Courgette vraagt een relatief hoge bemesting. Werk een aantal weken voor het planten compost en/of goed verteerde mest door de bovenste laag van de bodem. Een goed bemeste grond zorgt voor een overvloedige oogst.
Bloemen
Courgetteplanten bloeien met grote, gele bloemen. De vrouwelijke bloemen kun je oogsten en eten, de mannelijke bloemen zijn iets minder lekker. Snijd het vruchtbeginsel met bloem af van de plant, eet de bloem en vruchtbeginsel dezelfde dag op.
Oogsten
Als de bloemen zijn uitgebloeid, kun je binnen afzienbare tijd de vruchten verwachten. Een courgetteplant kan wel tot 25-30 courgettes produceren
Als je halverwege mei begint met planten, kun je ze in de periode van juli tot eind september oogsten. Begin je in juni, dan kan dat vaak nog tot begin oktober.
Controleer tijdens de oogsttijd om de dag of je een courgette kunt snijden. Op hele warme dagen is het goed om elke dag te controleren en waar nodig te snijden. De vruchten kunnen bij een hoge temperatuur namelijk erg snel groeien. Regelmatig oogsten stimuleert de plant bovendien om nieuwe bloemen en vruchten aan te maken.
Courgettes oogsten doe je meestal als ze nog jong zijn, met een lengte van zo’n 15-20 cm, dan zijn ze het lekkerst. Ze bevatten dan nog niet zoveel vocht en zijn erg smaakvol. Als je daarna langer wacht, wordt de courgette heel zwaar en kun je deze eigenlijk alleen nog gebruiken in de soep. Ook kan je courgette als heel kleine vrucht (ca. 5 cm. lengte) oogsten.
Verwijderen van de plant doe je als volgt: draai de vruchten van de plant. Wil je ze liever snijden, laat dan een stukje van de steel zitten.
Courgette bewaren
Vers is de courgettehet lekkerst, maar je kunt ze ook een paar dagen bewaren, mits je dit op een koele plaats doet (beter niet in de koelkast).
Wat doe je bij een grote opbrengst met alle courgettes die je over hebt? Die kun je inmaken of invriezen (na kort blancheren).
Aan het eind van de zomer wordt de plant minder mooi. De plant is niet winterhard en zal vanzelf wegrotten of ten prooi vallen aan meeldauw. Je kunt de plant ook op de composthoop gooien. Let er wel op dat de plant niet ziek is. In dat geval gooi je hem beter in de groene container.
Lekker veelzijdig
Hoewel – of juist omdat – de courgette van zichzelf geen uitgesproken smaak heeft, kun je deze groente op verschillende manieren verwerken. Bijvoorbeeld in een lekkere curry of pasta. In de kookkalender Lekker Plantaardig 2021 vind je een aantal recepten met courgette.
Een paar voorbeelden:
Lees ook hoe je courgettes in een pot teelt.
Fotocredits: Courgette door Krzysztof Jaracz via Pixabay Gele courgette door MonikaP via Pixabay Plant met courgette en bloem door HBH-MEDIA-photography via Pixabay Courgette door Thomas Schilling, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons