Planten met bijzondere krachten


Mensen hechten al sinds mensheugenis bijzondere krachten toe aan planten. Denk maar aan het klavertje vier dat geluk zou brengen. Maar er zijn meer planten waarvan wordt gezegd dat ze mensen beschermen of zelfs de toekomst voorspellen.

Het madeliefje

Dit bloempje vertelt je of je beoogde geliefde echt van je houdt, zo beweert men. Dit lieflijke bloempje heeft voor menigeen bepaalt of wel of geen verkering werd gevraagd. Door – niet zo liefdevol – een voor een de bloemblaadjes uit te trekken en daarbij afwisselend per blaadje te zeggen: ‘hij houdt wel van me, hij houdt niet van me’ wordt helder of de liefde wel of niet beantwoord. Het aantal blaadjes bepaalt natuurlijk de uitkomst.

De paardenbloem

De paardenbloem kan voorspellen aan wie het gelooft hoeveel kinderen er komen. Door te blazen vliegen de pluisjes weg. Het aantal pluisjes dat na één ademtocht blijft zitten is het aantal kinderen dat de blazer krijgt. Je snapt dat je dat aantal kunt beïnvloeden door hard of minder hard te blazen. Het maakt daarnaast uit of het droog weer is of vochtig. Bij droog weer zal het aantal kinderen kleiner zijn.

Klavertje vier

De bekende boodschapper van geluk. Heb jij er ooit weleens een gevonden? Het ernaar zoeken brengt al geluk in een veld vol bloemen en bijtjes op een mooie zomerdag. Tegenwoordig zijn ook gekweekte klavertjes vier te koop. Je hebt geen geluk nodig om die te vinden, de vraag is of deze klavertjes vier het geluk ook brengen.

De vlier

De gewone vlier schijnt te helpen tegen hekserij en tovenarij. Het is een goed idee om deze flinke struik in de buurt van je huis te planten. Geloof je het niet? Dan kun je het altijd nog doen voor de heerlijke vlierbloesem en besjes.

Onweer

Veel mensen zijn bang voor onweer en dat is niet voor niets. Jaarlijks worden wereldwijd ongeveer 1 000 mensen dodelijk getroffen door de bliksem, de donder is slechts de onheilspellende voorbode. In Nederland zijn dat er ongeveer 2 per jaar. Aan het begin van de vorige eeuw waren jaarlijks nog ongeveer 15 slachtoffers. Gelukkig zijn er een aantal planten waarvan wordt gezegd dat ze tegen onweer helpen. Gek genoeg is één ervan een boom.

De beschermende beuk

Terwijl van eiken wordt gezegd dat ze onweer aantrekken, zouden beuken hier juist tegen beschermen. Niet voor niets zegt het spreekwoord: ‘Van eiken zult ge wijken, maar boeken (beuken) zult ge zoeken!’

Wij gaan bij onweer liever helemaal niet onder een boom staan.

Hoe het werkt met bomen en bliksem en of het advies over de beuk helpt, lees je hier.

Het gaat sowieso wat ver om om die reden een beuk in de moestuin te planten. Want eenmaal groot gegroeid, laat de beuk met zijn dichte bladerdek weinig zonlicht door. Waardoor veel moestuingewassen te weinig licht krijgen om te groeien en vrucht te maken.

Sedum Semper vivum

Huislook

Ook van deze plant uit de vetplantenfamilie wordt gezegd dat hij beschermt tegen onweer. In het Latijn heet de plant Semper vivum wat ‘altijd levend’ betekent. Het is een overlever. Dit plantje vestigt zich zonder wortels op dakpannen en daken. Dat wil zeggen, rechte daken, want van schuine daken glijdt hij af. Dat de plant – ook wel donderkruid genoemd – werkt als bliksemafleider is niet wetenschappelijk aangetoond, maar mensen geloven het nog steeds.

Of het nu wel of niet waar is, er zijn genoeg andere redenen om Semper Vivum op je dak of in je moestuin te hebben. Op groene daken krijgt de plant, die in 30 variëteiten komt, een plek, omdat hij snel groeit, gemakkelijk is in onderhoud, water absorbeert en goed isoleert. Sedum houdt van de zon en halfschaduw, je ziet het vaak in rotstuintjes.

Dit donderkruid kent ook een paar geneeskundige toepassingen. Een stoombadje met sedumthee is goed voor de huid. Met het sap van de blaadjes zou helpen tegen wratten. En thee van de blaadjes helpt bij oor- en keelontstekingen.