2 recepten met rucola
Zaaide je rucola in de tuin, dan kun je die nu oogsten. Deze sla heeft een wat pittige smaak en wordt milder als je hem verwarmt. Zoals in onderstaande recepten.
Frittata met rucola
Een frittata is een soort omelet plus. Oorspronkelijk was het een armeluisgerecht. Op het Italiaanse platteland maakte mensen een mix van alle groenten en pasta’s die over waren van de vorige dag. Zo gingen geen restjes verloren. Ei kwam er niet altijd aan te pas.
Tegenwoordig is frittata een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het hoofdbestanddeel is ei waaraan bijvoorbeeld geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn worden toegevoegd.
Eigenlijk kun je met een frittata alle kanten op. Je eet het bij de maaltijd of een salade in plaats van een stuk vlees.
Wij maken onze frittata met eieren, groenten, kaas en rucola.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 4 eieren
- 2 ons champignons (of andere paddenstoelen)
- 1 zoete paprika
- wat verse bieslook
- 1 ons geraspte belegen kaas of blauwe schimmelkaas
- twee handjes gewassen rucola
- zout naar smaak toevoegen
Zo maak je de frittata
Kluts de eieren, was de paprika en champignons, snijd ze in dunne plakjes.
Meng de geraspte kaas door de in stukjes gesneden rucolablaadjes.
Giet dan de helft van de geklutste eieren in de koekenpan en doe daar de helft van de champignons en paprika op, vervolgens het rucola-kaasmengsel, de champignons en paprika en ten slotte de rest van het geklutste ei.
Zet de pan op een laag vuur, doe er een deksel op en laat hem twintig minuten pruttelen. Als het goed is, laat de frittata gemakkelijk los als hem wilt omdraaien. Omdraaien kun je doen door de koekenpan om te draaien en de frittata van de deksel terug de pan in te laten glijden.
Laat de frittata na het omdraaien nog een klein kwartiertje pruttelen en serveer hem warm. Of koud, op een boterham bijvoorbeeld. Ook heel lekker!
Stamppot van rucola
Hoewel stamppotten heerlijk ouderwets zijn, zijn ze ook echt van deze tijd. Snel klaar te maken en gezond.
Je kunt een stamppot maken van van alles en nog wat: boerenkool, wortels en uien, sla, en rucola.
Wat heb je nodig voor 2 personen stamppot met rucola?
- De hoeveelheid aardappelen die je normaal gesproken schilt voor de dagelijkse maaltijd
- Twee handen rucola, lekker vers gesneden van de tuin
- Wat vegan melk (amandel of rijstemelk)
- Zout en nootmuskaat naar eigen smaak
- Een ons geraspte, belegen kaas
Zo maak je de rucolastamppot
Kook en pureer de aardappelen, voeg zout en nootmuskaat toe naar smaak en een beetje (vegan) melk voor een smeuïge puree.
Was de rucola en knip de blaadjes.
Meng ze door de puree en voeg ten slotte de geraspte kaas toe.
Laat de stamppot tien minuten smoren op een laag pitje.
Nog lekkerder wordt de stamppot met gebakken ui, paprika en champignons. Kook je wat blokjes pompoen mee, dan wordt de puree mooi lichtoranje.
Eet smakelijk!