Recepten met tamme kastanjes
Als je een tamme kastanje in je tuin hebt of in een bos of park in de buurt, kun je er tamme kastanjes rapen waarmee je heerlijke gerechten kunt maken. Heb je geen tamme kastanje in de buurt, dan kun je ze kopen bij de groentespecialist.
In sommige kastanjes leven witte rupsjes. Snijd kastanjes eerst middendoor om dat te controleren. Uit kastanjes met een gaatje zijn de larfjes al verdwenen, dan is de kastanje van binnen leeg gegeten. Deze kastanjes kun je meteen weggooien.
Ga je kastanjes rapen, doe dat op een droge dag. Als het geregend heeft, zitten er meestal meer rupsjes in. Koop je de kastanjes, let er dan op dat de kastanjes mooi bruin zijn en vooral droog.
Hoe bereid je tamme kastanjes?
Je kunt tamme kastanjes in zowel zoete als hartige gerechten bereiden. Met hun zoete smaak passen ze goed bij wild en wintergroenten als spruitjes en rode kool, maar ook in taarten en nagerechten. Tamme kastanjes bevatten veel voedingsstoffen en minder calorieën dan andere noten.
Kastanjes poffen
Dit is erg leuk om te doen in de moestuin met een vuurkorf of een pannetje op de brander. Daarbij hoort eerst zelf rapen natuurlijk. Op de Wildplukwijzer kun je zoeken of er een tamme kastanje bij jou in de buurt groeit. Let erop dat je wat overlaat voor de dieren.
Wat heb je nodig?
- 20 tamme kastanjes
- Grof zeezout
- Roomboter
Hoe pof je kastanjes?
Maak een inkeping in de tamme kastanje, anders kunnen ze openknallen. Dat gaat gemakkelijk met een ulu-mes.
- Leg dan de kastanjes in de as van de vuurkorf. Haal ze er met een tang uit na een kwartier. Pel als ze nog warm zijn, het binnenste vliesje gaat er dan makkelijker vanaf, eet direct op. Ze zijn loeiheet, dus pas op.
- Je kunt ze ook in de oven garen. Haal de kastanje uit het harige omhulsel, verwarm de oven op 200 graden. Maak een kruis met een scherp mes in de bovenkant en leg ze op de bakplaat.
- Smeer op elke kastanje een klont roomboter met wat zeezout. Doe ze in de oven en pof ze in 20 minuten gaar, de tamme kastanjes staan dan open.
Quiche met tamme kastanjes en spruitjes
Een heerlijke winterse quiche met spruitjes en kastanjes voor een gure, donkere herfst- of winteravond.
Wat heb je nodig?
- 500-750 gr spruitjes, schoongemaakt en kort voorgekookt
- Flink bosje salie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 250 gr ricotta
- 3 eieren
- 250 gr tamme kastanjes (voorgekookt)
- Scheut melk
- Peper & zout
- Deeg voor hartige taart met kruiden naar keuze, zoals tijm, marjoraan
- Beetje pittige kaas, geraspt
Zo maak je de quiche
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Als je een quicheschaal gebruikt, hoef je deze geglazuurde schaal niet in te vetten. In het deeg zit voldoende olie. Bij bijvoorbeeld een springvorm is dat mogelijk anders. Bekijk zelf of je extra vet wilt gebruiken.
- Kook de spruitjes in een paar minuten beetgaar.
- Rol het deeg uit tot een lap van de juiste grootte en bekleed de quichevorm ermee. Bak deze ongeveer een kwartier in de oven voor.
- Smoor/fruit de ui en knoflook met wat olie glazig in een koekenpan.
Ondertussen meng je de ricotta met de eieren en verdunt je dit mengsel met wat melk tot een gietbaar beslag. Voeg wat peper en zout toe. - Snijd de saliebladeren grof en meng ze dit door het beslag. Net als de gefruite ui en knoflook.
- Haal de quichevorm uit de oven. Meng de spruiten met het beslag en giet dit in de quichevorm. Strijk de bovenkant glad en duw de tamme kastanjes erin. Het mooist is als er een volledig aaneengesloten laag kastanjes ligt.
- Zet gedurende een minuut of twintig terug in de oven. Haal eruit om de kaas erover te strooien en zet nog even terug.
Kastanjepesto
Dit recept is eenvoudig en heel erg lekker.
Wat heb je nodig?
- 240 gr gekookte, koude, gepelde tamme kastanjes
- 10 gr verse basilicum
- 4 tenen knoflook geperst
- 100 gr geraspte Parmezaan of harde schapenkaas (pecorino, manchego), in brokken
- 50 gr pitten (bijv. pompoen- en pijnboompitten)
- Peper en zout
- 1/2 citroen, de geraspte schil
- 150 ml olijfolie
Zo maak je kastanje pesto
- Eerst kook je de kastanjes waar je met een scherp mes een kruis hebt gemaakt, zodat ze kunnen openkrullen. Doe een deel van de ingekruiste tamme kastanjes in het kokende water. Er passen een stuk of tien in een steelpan.
- Teveel tegelijk kan het water van de kook brengen en dan koken ze weer te kort. In een grote, ruime pan kokend water kun je er meer dan tien doen.
- Twee à drie minuten laten koken. Iets meer dan twee is ideaal, omdat je dan ook gemakkelijk het zachte velletje kunt verwijderen. Dit is niet noodzakelijk, je kunt het gewoon eten, maar sommigen willen dat nu eenmaal liever. Na het koken haal je ze met een schuimspaan uit het water.
- Even laten afkoelen en dan nog tien minuten laten doorkoken. Als je dat met schil doet, wordt het pellen lastig, want de kastanjes te kruimelig.
- Doe de kastanjes en de overige ingrediënten voor de pesto in een kom. Gebruik de staafmixer of blender en maak er een grove pesto van.
- Proef en breng eventueel op smaak met citroensap en verse peper. Deze kastanjepesto is lekker met spaghetti.
Kastanjetaart
Deze machtige taart vult goed en is goed gevuld! Met een mengsel van tamme kastanjes, gemixt met boter, suiker, bloem en ei.
Wat heb je nodig?
- 300 gr gepelde kastanjes
- 150 gr bloem
- 150-200 gr suiker
- 4 eieren
- 200 gr roomboter
- Half zakje bakpoeder
- Een springvorm
Hoe maak je de taart?
- Maak een kruis in de schil en kook ze een paar minuten in water tot de schil gaat openstaan.
- Schil de kastanjes en verwijder ook het binnenste schilletje.
- Doe de kastanjes in een kom en maal ze met een mixer kruimelig.
- Mix vervolgens de kastanjes met de boter en suiker tot een romige massa.
- Klop de eieren één voor één door het deeg.
- Schep de bloem luchtig door het deeg en vul een beboterde springvorm met het deeg.
- Strooi op de bovenkant wat suiker en bak de taart een uurtje in het midden van een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius.
Heerlijk met een bolletje mango-ijs!
Jam van tamme kastanjes
Kastanjejam heeft een bijzondere smaak en is net wat dikker dan de meeste jam. Je kunt het leuk combineren:
Doe een beetje door de slagroom voordat je deze klopt of doe wat onderin een appeltaart voordat deze de oven in gaat.
Ook lekker is de jam in een flap met bladerdeeg, met of zonder stukjes appel.
Wat heb je nodig voor 6 potten kastanjejam?
- 1,5 kilo tamme kastanjes
- 1,5 kilo suiker
- 2 vanillestokjes
- 1,125 water
- 6 schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Zo maak je de jam
- Maak met een scherp mes een kruisje in de bast van de kastanje, doe ze 10 min in kokend water en pel de bast eraf, als ze nog warm zijn.
- Kijk goed of er geen wormpjes in zitten en doe ze in een pan.
- Water erbij en opnieuw aan de kook brengen. Deze keer 40 minuten laten koken.
- Afgieten en pureren of door een passeerzeef of zeef met fijne gaatjes duwen.
- Weeg de puree af en doe er net zoveel suiker bij. Doe ook per kilo suiker 750 milliliter water erbij. Bij 1,5 kilo kastanjes dus 1,5 kilo suiker en 1,125 liter water.
- Snijd de vanillestokjes open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe merg en vanillestokje in het water.
- Doe de suiker met opengespleten vanillestokjes in de pan en verwarm al roerend, breng aan de kook tot de suiker is opgelost.
- Schuim het geheel af en laat op hoog vuur koken tot 110 graden op een suikerthermometer.
- Schep de kastanje puree erdoor en laat dit al roerend 5 min koken tot het mengsel dik is.
- Verwijder het vanillestokje vul de jampotten met de jam. Doe het deksel erop en zet ondersteboven op het aanrecht.
- Laat volledig afkoelen.
Als variatie kun je 200 gram rozijnen aan de jam toevoegen.
Ook lekker: per kilo kastanjes 150 gram gekonfijte gember, een borrelglaasje gembersiroop en wat versgeraspte gemberwortel toevoegen.
Jam bewaren
Als je de kastanjeconfituur op de juiste manier in jampotten hebt gedaan, kun je deze minimaal 12 maanden afgesloten bewaren.
Is een pot eenmaal geopend, dan blijft de jam 3 tot 4 maanden goed in de koelkast.
Fotocredits:
Tamme kastanjes door Federico Maderno via Pixabay
Kastanjetaart door Douglas P Perkins, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons