Mulchen in het voorjaar

Een onbedekte bodem is niet natuurlijk en staat bloot aan de weersinvloeden en erosie. Daarom is het beste deze de bedekken met planten of mulch. Maar hoe zit dat als je zaait of plant?

Mulchen is erg belangrijk voor de bodem. Door te mulchen houdt je vocht vast, isoleer je de bodem, ga je het uitspoelen van voedingsstoffen en het dichtslaan van de bodem tegen, houd je onkruid tegen en voed je de bodem.

Alle reden om te mulchen dus, als het even kan het hele jaar door. Het duurzaamste en natuurlijkste is om dat te doen met mulch of groenbemesters uit eigen tuin. In deze les lees je alles over groenbemesters. Maar die moet je eerst laten groeien en dat kost tijd. Tot je zelf materiaal hebt om te mulchen, kun je het gerust van buitenaf halen. Let wel op de kwaliteit, zo mogen er geen onkruidzaden inzitten.

Waarmee mulch je?

Als je naar de natuur kijkt, zie je goed hoe de aarde zichzelf toedekt het jaarrond. In de winter gaat dat met gevallen blad, in de zomer met groeiende en bloeiende planten.

Dat kun je nabootsen. Voor enkele ideeën kun je de les over mulchen nog eens lezen. In de zomer zijn jouw moestuingewassen de planten die de aarde bedekken. De mulchlaag hoeft dan niet zo dik te zijn als in de winter, een dikke isolatielaag is niet nodig. Om je plantjes heen (niet tegen de stam, die kan dan gaan rotten) leg je mulch, zodat de hele aarde is bedekt. Ongeveer 10 cm is voldoende.

Mulchen als je zaait en plant

Het moment van zaaien en planten is het enige moment dat je even niet mulcht.
Vaak wordt gezegd dat je de wintermulch moet verwijderen zodat de grond lekker opwarmt en je zo snel mogelijk kunt gaan zaaien. Maar kou of zelfs nachtvorst of veel neerslag op zo’n kale bodem kan de boel behoorlijk verpesten.
Wat let je om de mulch aan de bodem op de bodem te laten en te wachten op beter weer? Inderdaad, je hebt een kortere teelperiode, maar ook meer kans op succes door een hogere temperatuur!

Als je dan eind april of zelfs in mei (na IJsheiligen) zaait en plant, is de wintermulch grotendeels verteerd. je kunt een restant eventueel de bodem ingeharken. Op het moment van zaaien en planten is de bodem kaal.

Dat heeft voordelen:

  • De vogels gaan er niet in woelen waardoor kiemplantjes ondersteboven worden gegooid.
  • Je hoeft niet minutieus plekjes open te laten zodat de zaadjes kunnen opkomen.

Je laat gewoon alles vrij en kunt goed zien wat je doet. Pas op het moment dat alles is opgekomen, ga je weer mulchen met materiaal uit je tuin of van elders om je tuin te beschermen tegen uitdroging in de zomer. Gedurende één maand zijn de bedden bloot, de rest van het jaar is de bodem bedekt en beschermd.

Foto houtsnippers mulch door Forest & Kim Starr / CC BY 3.0 US