Kippen op de moestuin
Het is voor kinderen erg leuk om ook dieren op de moestuin te houden zoals kippen. Het is gezellig en als je ze vrij rond laat lopen, smullen ze van insecten die je best kunt missen, zoals engerlingen en aardrupsen.
Maar ze eten ook de zaailingen en volwassen groenten. Je moet dus een afweging maken. Laat je ze loslopen en krijg je hulp bij de bestrijding van schadelijke insecten en het opruimen van doorgeschoten groenten en achtergebleven groenten? Of doe je ze in een kippenren en spaar je je plantjes? Je kunt ze ook een deel van het jaar in de ren doen. Als je plantjes nog klein zijn bijvoorbeeld.
Kippenmest
Als ze loslopen wordt meteen de tuin bemest. Hoewel kippenmest scherp en geconcentreerd is, hoef je niet bang te zijn dat je plantjes verbranden. Daarvoor ligt de kippenmest te verspreid. Je kunt de kippenmest ook vermengen met je compost die daardoor rijker wordt.
Voldoende ruimte
Als je besluit kippen op de moestuin te houden, zorg dan dat je voor elke kip 2m2 hebt, ook in een ren. Een ren is fijn als beschutting voor de kippen. Dek deze af met golfplaten, zodat de kippen bescherming kunnen vinden tegen neerslag. Die neerslag kun je opvangen in een regenton. Zo heb je mooi water voor je plantjes in droge tijden.
Er zijn kant-en-klare kippenhokken te koop, maar die zijn vaak aan de kleine kant. Een ren waarin je kunt staan, is prettig als je moet schoonmaken. Zelf iets bouwen, is beter. Kun je meteen een leuk ontwerp maken en het samen met de kinderen bouwen.
Nesten en stokken
Maak bij het bouwen van de ren ook een nachthok met stokken om op te slapen en nesten waar de kippen de eieren kunnen leggen. Maak die nesten zo mogelijk aan de buitenkant van het nachthok met een klep met scharnieren. Zo hoef je niet het nachthok in als je eieren wilt rapen. Een nest (met stro of hooi) moet 40 x 40 cm zijn en biedt ruimte aan 2-3 kippen.
Op de vloer van het nachthok strooi je wat zand of houtvezels. Dat is gemakkelijk schoonmaken. Voor de doe-het-zelvers: maak een uitneembare bodem die gemakkelijk schoon kunt maken. Laat een spleet van 3-4 cm open aan de onderkant van het nachthok. Maak dan van watervast multiplex een uitschuifbare bodem die wat kleiner is dan de bodem. Anders kun je hem niet verschuiven.
Rondom maak je een lage rand en bij de opening waar de plaat naar binnen schuift, maak je de rand iets hoger zodat de kier mooi wordt afgesloten en het niet tocht.
De stokken plaats je op max. max 70 cm hoogte. Elke kip heeft 30-40 cm stoklengte nodig.
Vossen
Bescherm je kippen tegen vossen die overal voorkomen, behalve op de Waddeneilanden. Dat doe je door het aas van de ren 50 cm in te graven en ook gaas over de ren te plaatsen.
Verzorging
Bedenk dat kippen elke dag verzorging nodig hebben. Vers water, een handje graan en de eieren wegrapen voordat de kippen er zelf aan beginnen. Gedacht wordt dat ze dit doen om hun krachten terug te eten.
Een kip kan niet leven van groente en insecten in de tuin. Je zult de dames legmeel, gemengde granen en grit moeten geven. Het soort voer verschilt nogal per soort kip, dus laat je adviseren in de dierenwinkel.
Drinkbakken speciaal voor kippen plaats je het beste iets boven de grond hangt zodat er geen modder in het water komt. Op een tegel zetten waar het water vanaf loopt, kan ook. Deze speciale drinkbakken zijn niet heel erg duur.
Schep regelmatig de kippenpoep uit de ren en het nachthok. Verschoon ook het stro va de nesten af en toe. Anders wordt dit een broeiplaats voor bloedzuigers en kippenluizen.
Kippen en het weer
Wist je dat je aan kippen kunt zien wat voor weer het wordt? Als ze druk kakelen en driftig in de grond pikken, gaat het regenen. Schuilen ze tijdens de regen, dan klaart het weldra op. Nemen ze die moeite niet en gaan ze gewoon naar buiten dan houdt de regen nog wel even aan.
Lees meer over dieren en het weer voorspellen.
Vragen?
Als je kippen houdt, rijzen zomaar meer vragen. Er zijn een aantal Facebookgroepen over kippen houden waar je deze kunt stellen. Ook in de Facebookgroep van Moestuinieren met Kinderen kun je je vragen stellen.