Meer recepten met komkommer

Recepten met komkommer

Komkommer is fris en neutraal van smaak. Je kunt deze groente warm en koud verwerken.

Rauwe komkommer

Komkommer rauw is lekker in de broodtrommel naar school of als tussendoortje. Ook lekker bij traktaties op sat├ęprikkers met ander lekkers. Erg verfrissend is water met komkommer erin. Ook in salades doet de komkommer het goed. Plakjes komkommer met wat mayonaise en fijngesnipperde bieslook smaken lekker bij alles.

Maar ook met alleen goede olijfolie en wat zout is komkommer erg lekker.

Komkommersoep

  1. Snijd de komkommer in de lengte door en verwijder eventuele zaden. Dat gaat heel gemakkelijk met een kleine lepel.
  2. Snij de komkommer nu in plakken en kook die gaar in 1 liter water.
  3. Schep de gare komkommer uit het water en bewaar het kookvocht.
  4. Pureer de komkommer (in een draaizeef of blender) en doe de puree terug in het water. Doe er twee plantaardige bouillonblokjes bij en roer tot die opgelost zijn.
  5. Breng de soep eventueel verder op smaak met wat zout, peper en een scheut kookroom.

Komkommer in groentenschotels

Omdat komkommer neutraal van smaak is, kun je hem in elke stoofschotel en in ieder groenteschotel gebruiken; net als courgettes.

Ingemaakte zoetzure komkommer

Op dezelfde manier als zoetzure augurken kun je ook zoetzure komkommerschijfjes maken.

Dit heb je daarvoor nodig:

  • Drie kleine komkommers
  • Een flinke ui
  • Een stukje verse gemberwortel (ongeveer 5 cm lang)
  • Een halve liter witte wijnazijn
  • Wat zout
  • 2 ons (riet)suiker
  • Inmaakkruiden
  1. Schil de komkommers. Snijd ze in de lengte door en haal eventuele zaden eruit. Snijd de komkommers nu in plakjes of stukjes.
  2. Pel de ui en snipper deze.
  3. Schil de gemberwortel en snijd hem in kleine stukjes.
  4. Breng de ui en gemberwortel in de azijn aan de kook. Roer de suiker erdoorheen tot die is opgelost.
  5. Doe de komkommerstukjes erbij, voeg wat inmaakkruiden toe en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
  6. Schep de groenten uit het nat en doe deze in schone, hete potjes. Laat het vocht nog een minuut of 5, 6 inkoken en giet het over de komkommer heen in de potjes. Maak de rand schoon en sluit de potjes af.
  7. Zet op het etiket wat erin zit en wanneer je het gemaakt hebt.

Wil je de komkommer een kleurtje geven? Meng dan door het prutje een halve theelepel kurkuma (geelwortel). De komkommer wordt dan geler. Een beetje vers blad van de dille maakt het nog lekkerder.