Vleermuistikkertje

Grootoorvleermuis en laatvlieger

Moestuinieren is leuk en goed, maar kinderen moeten ook hun energie kwijt. Daarvoor zijn renspelletjes erg geschikt. Bij dit spel moeten de vleermuizen motten vangen.

Vleermuizen spreken bij kinderen tot de verbeelding. Ze vinden ze spannend of juist schattig en hun leven mysterieus. Want ze vliegen in het donker, slapen ondersteboven en slapen in de winter.

Met wat geluk heb je in de buurt van je tuin of huis vleermuizen. Die vangen heel wat insecten weg en zijn leuk om naar te kijken.

Echolocatie

Vleermuizen kunnen wel zien, maar omdat ze in het donker met hoge snelheid rondvliegen en hun eten moeten vinden, hebben ze vooral ook hulp nodig van hun gehoor. Vleermuizen maken ultrasoon geluid, en met de echo daarvan krijgen ze een geluidsbeeld van de omgeving. Wij kunnen dat geluid met het blote oor niet of nauwelijks horen.

Vleermuistikkertje

Het spel is gebaseerd op dit ultrasoon geluid dat een vleermuis maakt en de echo die daarop volgt. Vertel voordat het spel begint over iets over deze echolocatie van de vleermuis.

Vleermuistikkertje gaat als volgt:

Eén speler wordt geblinddoekt en is de vleermuis. De andere spelers zijn de motten. Zij mogen in het speelveld vrij rondlopen. Als de vleermuis “vleermuis” roept, stoppen de motten met rennen. Als ze stil staan roepen ze “mot” om de geluidsweerkaatsing te symboliseren.. De vleermuis probeert nu een mot te pakken door op het geluid af te lopen.

Variaties:

Laat de motten continu rondlopen in het speelveld, ook als ze “mot” roepen.
Zet twee of meer vleermuizen in.

Vleermuiskast ophangen

Wil je de vleermuis een handje helpen, dan kun je een vleermuiskast ophangen. Doe je dat op de juiste manier, dan weet je zeker dat je vleermuizen kunt spotten in je omgeving. Deze nuttige diertjes eten heel wat insecten weg!