Jam en siroop van de taybes

Laat kinderen gezond snoepen,geef ze tayberry's

De taybes is een kruising tussen de framboos en de braam. Van de zoete taybesvruchten kun je heel goed jam of siroop maken.

De meeste taybessen zullen vers gegeten worden. Je kunt ze ook in een toetje doen (vers of gekookt) of in gebak. Er jam of siroop van maken kan ook. Smoothies van Tayberry’s zijn heerlijk.

Limonadesiroop

Deze zelfgemaakte limonadesiroop bevat aardig wat calorieën.

Wat heb je nodig?

  • 1 liter water
  • 250 gram rode bessen
  • 500 gram taybessen
  • 500 gram suiker

Was de vruchten (zonder kroontje of steeltje) en kook ze in de helft van het water op een zacht vuur gaar (15-20 minuten).

Gebruik de blender om er een gladde vruchtenpuree van te maken. Voeg de rest van het water en de suiker toe en blijf roeren tot de suiker is opgelost.

Doe de siroop in goed schoongemaakte flessen. Spoel, vlak voor het vullen, de flessen nog even om met heet water en zet ze, tijdens het vullen, op een doekje of krant (dus niet op het koude granieten aanrechtblad want dan kunnen ze door het temperatuurverschil barsten.

Nu is het een kwestie van uitproberen: hoeveel water en hoeveel siroop heb je nodig om een lekker glas limonade te krijgen?

Jam met taybes

Wat heb je nodig voor 2 potten jam?

  • 2 schone glazen (weck)potten
  • 500 gram schoongemaakt fruit, bijvoorbeeld aardbeien, bramen of frambozen
  • 500 gram geleisuiker
  • Een paar druppels citroensap
  • Een grote, hoge pan met dikke bodem

Om ervoor te zorgen dat je jam niet te waterig wordt is het slim om de zachte taybessen met een natte theedoek schoon te maken in plaats van te wassen.

Schone potjes

Belangrijk zijn ook de potjes waar je ze in doet: deze moeten van glas zijn en goed afsluitbaar.

Het beste kun je de potjes steriliseren zodat je de jam straks op een hygiënische manier kunt bewaren. Een simpele manier om dat te doen is zo:

Doe de lege potten (en deksels) in een pan met kokend water (haal ze er pas uit als je ze gaat vullen met jam). Vul de potten met de jam, draai de deksels er op en zet de potten op de kop. Omdat de jam nog heet is verdwijnt de overtollige lucht. Laat een minuut of vijf zo staan en laat de jam rustig afkoelen.

Zo maak je de jam

Snijd het schoongemaakte fruit in kleine stukjes of pureer het in de keukenmachine. Doe al het fruit tegelijk in een grote hoge pan, samen met het citroensap en de geleisuiker. Breng op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de jam gaat borrelen en koken.

Blijf roeren en draai na ongeveer vier minuten het vuur uit. Als er schuim op het mengsel zit schep je dit eraf. Vul de potten met de jam zo hierboven beschreven en sluit goed af.

Bewaren

Op een koele, donker plek is de jam ongeopend ongeveer zes maanden houdbaar. Eenmaal geopend kun je de jam vier weken in de koelkast bewaren.

Fotocredit:
Tayberry doorAlbarubescens [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons