Recepten met bessen gele kornoelje
Wie kent nog de gele kornoelje? Deze gezonde besjes zijn door velen vergeten net als de recepten voor heerlijke jam en chutney.
Vroeger wisten ze het wel: de bessen van de gele kornoelje (die van de rode kornelje moet je niet eten) zitten boordevol vitamine C en zijn erg gezond. De oude Grieken en Romeinen maakten de kornoeljesbessen net als olijven, zuur in. En in de Middeleeuwen werd de gele kornoelje in kloostertuinen gecultiveerd. In oude kloostergeschriften kun je lezen:
‘De gele kornoelje reinigt en versterkt de zwakke en ook de gezonde maag en bevordert de gezondheid.’
De bessen werden gebruikt als geneesmiddel tegen ontstekingen, gastritis en spataderen. In 1797 waren er 12 verschillende fruitvariëteiten met witte, gele en donkerrode bessen bekend. Er werd o.a. brandewijn van gemaakt.
Moderne recepten
Tegenwoordig worden in Rusland en de Kaukasus, waar de gele kornoelje overvloedig groeit, de bessen verwerkt tot de likeur ‘dernovka’.
In Europa worden rassen van de gele kornoelje met grote, suikerrijke vruchten in Portugal, Spanje, Italië, Kroatië en Turkije gecultiveerd, vooral voor eigen gebruik. Boeren maken sap, jam, compote en wijn van de vitamine-C- rijke bessen.
Wil jij ook proeven van de gele kornoelje? Je kunt de vruchten rauw eten. In de les over de gele kornoelje vind je enkele extra zoete rassen. Laat de vruchten direct na het plukken (begin september) eerst een paar dagen rijpen, daardoor worden ze extra zoet.
Je kunt van de vruchten ook kornoeljesap maken. Dat is een leuke bezigheid voor in de moestuin. Alles wat je nodig hebt zijn een brandertje, pannetje en wat water. Haal na het afkoelen van het sap de langwerpige pitten uit de vruchten. Die kun je alsnog eten, als zit er natuurlijk minder smaak aan.
Wil je deze steenvrucht verder verwerken? Lees dan onderstaande recepten.
Kornoeljesorbet
Lekker zoet en luchtig.
Dit heb je nodig:
- 500 gr rijpe vruchten
- 300 gr suiker
- Een halve biologische citroen
- 2 eiwitten
Maak de sorbet als volgt:
Doe de vruchten met de in stukjes gesneden halve citroen in een pan en voeg zoveel water toe dat de vruchtjes net onderstaan.
Laat koken totdat de vruchtjes en citroen zacht zijn
Maak de vruchtjes fijn en klein
Zeef de fruitresten eruit en voeg de suiker toe. Goed roeren totdat de suiker helemaal gesmolten is en even opkoken.
Laat het mengsel afkoelen en zet het in de vriezer tot het halfbevroren is.
Doe er de geklopte eiwitten doorheen en vries het daarna in.
Chutney van kornoeljebessen
Een lekker, zoetpittig bijgerecht.
Dit heb je nodig:
- 1 kilo vruchten
- 0,5 liter rode wijn
- Suiker
- 1 el gemberpoeder
- 0,5 tl nootmuskaat
- 2 el gesnipperde biologische citroen
Zo maak je de chutney:
Kook de vruchten met de wijn, druk de vruchten als ze gaar en zacht zijn fijn en zeef de fruitresten uit het mengsel.
Weeg het sap, doe er een gelijk gewicht aan suiker bij en voeg de andere ingrediënten toe.
Zet het mengsel op een laag vuur, en roer steeds om aanbranden te voorkomen, tot het dik genoeg is naar je zin
Doe de chutney in schone potten die je even omspoelt met heet water om barsten te voorkomen
Zet de potten tijdens het vullen niet op een koud aanrecht (dan kunnen ze barsten), maar op een doek of een plank.
Kornoeljebonbons
Voor de echte zoetekauwen!
Dit heb je nodig:
- 500 gr rijpe bessen van de gele kornoelje
- 600 gram rietsuiker
- 1 theelepel water
- 250 gram schaafsel van bittere chocolade
Zo maak je de bonbons:
Ontpit de bessen en breng de ontpitte bessen met de suiker en het beetje water in een pan met een dikke bodem langzaam aan de kook. Goed roeren en laten sudderen zodat het een stevige massa wordt.
Verdeel de massa als deze hard is op ingevet bakpapier op een bakplaat en strijk vlak met een natte metalen spatel.
Laat afkoelen en hard worden.
Snijdt de massa in kleine blokjes en rol deze door de chocoladeschaafsel.
Houd je niet van chocolade, dan kan je de blokjes ook door fijn gemalen suiker of poedersuiker eventueel gemengd met vanillesuiker of kaneel rollen.
Kornoeljejam
Heerlijke zoete jam!
Kornoelje bevat weinig pectine, dus moet je geleisuiker met pectine gebruiken, apart pectine toevoegen als je gewone suiker gebruikt of zelf pectine maken.
Bij het recept voor pruimenjam staat een goede beschrijving om zelf pectine te maken.
Als je dat doet, heb je meteen een voorraad voor andere jams.
Dit heb je nodig:
- 1 kilo bessen met pit
- 400 gr geleisuiker (deze bevat pectine)
- Voor de pectine als je gewone suiker gebruikt:
- 15 gram pectine
- 2 kleine appeltjes in kleine stukjes gesneden (maar 4 als je gewone suiker gebruikt)
- wat geraspte verse gember
En zo maak je de jam:
Maak de kornoeljebessen schoon, was ze en zet ze op met een bodempje water.
Na ruim drie kwartier koken zit het vruchtvlees los van de pitten. Haal het gekookte vruchtvlees door een zeef. Neem dan de pitten en wrijf met een pollepel of de bolle kant van een kleine soeplepel alle op de pitten achtergebleven vruchtvlees ook door de zeef.
Voeg de suiker, de pectine, de appeltjestukjes en de geraspte verse gember toe.
Gebruik je geen pectine, laat dan vooraf 4 appeltjes met wat citroensap en weinig water na dit aan de kook gebracht te hebben een half uur sudderen. En voeg dat toe samen met de geraspte gember.
Breng dan de massa aan de kook, laat het 5 minuten koken en doe de jam direct in schone potjes die je even omspoelt met heet water om barsten te voorkomen
Zet de potten tijdens het vullen niet op een koud aanrecht (dan kunnen ze barsten), maar op een doek of een plank.
Fotocredit:
Afbeelding van Goran Horvat via Pixabay