Maak een huisje voor de oorworm

Maak een huisje voor de oorworm

Ik hoor je denken: een huisje voor de oorworm? Van die kriebelige enge diertjes die overal in en tussen zitten? Ja! Want de oorworm eet bladluizen en aardvlooien en zijn heel nuttig.

Een oorworm is geen worm. En hij kruip ook niet in je oor. Eigenlijk past de naam dus helemaal niet.

Een oorworm is een insect en heeft zes poten in plaats van acht zoals een spin. Overdag slaapt de oorworm in zijn schuilplaats, maar als het gaat schemeren wordt hij actief. Dan eet hij van de bloemen. Dat is wel jammer, maar gelukkig is de schade nooit groot. Omdat hij ook aardvlooien en bladluizen eet, wil je hem graag in je tuin.

Mannetje of vrouwtje?

Aan het achterlijf van de oorworm zitten tangen waarmee de oorworm zit verdedigd tegen andere dieren. Aan de tangen die kun je zien of het een mannetje of vrouwtje is. De tangen van het mannetje zijn sterk gebogen, terwijl die van het vrouwtje bijna recht zijn.

Het vrouwtje legt in de grond zo’n 20-40 eitjes. Die verzorgt ze de hele winter. Als de eitjes wegrollen, bijvoorbeeld als je de grond omspit, zoekt ze ze weer bij elkaar. Als de eitjes in het voorjaar uitkomen, blijven de jongen nog een poosje bij de moeder bij elkaar. Soms kom je zo’n familie oorworm tegen in de tuin.

Een oorworm eet bladluizen

Een warm huisje

Een huisje maken voor de oorworm is aardig voor de oorworm en leuk om te doen voor de kinderen. Er zijn twee mogelijkheden: een huisje voor lage planten of een huisje voor hoge planten. Ik beschrijf hieronder beide opties.

Huisje voor de lage planten

Wat heb je nodig?

  • Een paar jampotjes
  • Hooi -> je kunt zelf gras drogen, dan krijg je heerlijk vers geurend hooi
  • Voor elk potje 3 stokjes van 30 cm

Het huisje maak je als volgt:

  1. Prik de stokjes in de grond en plaats het jampotje er op zijn kop overheen. De randen van het potje raken net niet de grond.
  2. Haal het potje er weer af en vul het met hooi. Een beetje losjes, zodat de oorwormen er gemakkelijk in kunnen.
  3. Zet het gevulde potje weer omgekeerd op de stokjes waarbij je aan de onderkant een randje open laat. Kom maar binnen!

Huisje voor de hoge planten (bomen, struiken)

Wat heb je nodig?

  • Een paar kleine bloempotten
  • Voor elke pot een stukje stevig touw van 30 cm
  • Per potje een stukje tak van 3 cm
  • Hooi

Hoe maak je het hangende huisje?

  1. Bindt het stukje tak aan het touwtje en steek het touwtje vanaf de binnenkant dor het gat naar de onderkant van de bloempot.
  2. Vul het potje met hooi.
  3. Trek dan het touwtje voorzichtig aan. Het stukje tak zorgt ervoor dat het hooi niet uit de pot valt.
  4. Hang de potjes aan bomen en struiken waar veel luizen zitten. Daar houden oorwormen van.

Maak er een vrolijke boel van door de huisjes te beschilderen.

Let op! Glas kan in de natuur brand veroorzaken. Onthoud goed waar je de glazen potjes neerzet en haal ze in het voorjaar weg.