Koolraapstamppot met rauwe andijvie

Andijviestamppot

Dit hoofdgerecht is voor 2 personen. Wil je meer, dan moet je de ingrediënten dus vermenigvuldigen. Het is echte najaars- en winterkost. Je kunt het met spekblokjes eten, maar ik eet om allerlei reden weinig vlees en heb de spekblokjes vervangen door stukjes gerookte tofu. Dat smaakt ook erg lekker!

De bereiding kost je ongeveer een half uurtje. Een gezond en lekker snel recept dus.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 200 gram aardappelen
  • 500 gram in blokjes gesneden koolraab
  • 100 gram gerookte tofu
  • 1 kleine ui
  • 75 gram champignons
  • 200 gram gesneden andijvie
  • 1/2 dl melk
  • nootmuskaat
  • eventueel mosterd

Hoe maak je de koolraap-andijviestamppot?

  1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken.
  2. Snij de koolraap in plakken en schil ze. Was dan de plakken en snij ze in blokjes.
  3. Kook de aardappelen samen met de koolraap in wat water met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  4. Bak de blokjes tofu – eventueel gemarineerd in ketjap – in een koekenpan lekker knapperig.
  5. Pel en snipper de ui. Snij de champignons in plakjes. Bak de ui en champignons ongeveer 5 minuten met de tofublokjes mee.
  6. Giet de aardappelen met de koolraap af en stamp ze fijn. Roer de melk erdoor tot een smeuïge stamppot ontstaat. Voeg eventueel wat roomboter of soja-kookroom toe.
  7. Schep de andijvie en het tofumengsel door de stamppot en breng deze op smaak met peper, nootmuskaat en wat mosterd. Dat laatste kun je ook weglaten als je dit niet lekker vindt.

Tip: wij eten dit altijd met héél veel appelpuree, biologisch en zonder suiker (check het etiket).

Eet smakelijk!