Roodlofsla voor 2 personen

Roodlof smaakt wat minder bitter dan groenlof.

Dit recept kun je ook maken met witlof of groenlof, net zoals je de recepten beschreven onder die groenten kunt maken met roodlof.

Groenlof en roodlof zijn plantkundig gezien eigenlijk dezelfde plant. Groenlof maakt spitse, langwerpige kroppen. Radicchio is een rond of langwerpig compact kropje met wijnrode bladeren met witte nerven.

Groenlof wordt ook wel suikerbrood genoemd en een veel gebruikte naam voor roodlof is radicchio. Roodlof oogst je van september tot en met november. Als je hem oogst, snijd je hem boven de wortel af. in een zachte winter loopt hij dan misschien uit en kun je er nog eens van oogsten. Roodlof telen leer je hier.

De bladeren van groenlof zijn ondanks de naam vrij bitter en worden gestoofd voor een zachtere smaak. Het binnenste gedeelte kan, in reepjes gesneden, gebruikt worden in slaatjes waaraan het dan een pittige smaak geeft. Of je maakt er stamppot van.

Radicchio is decoratief en smaakgevend in slaschotels. Ook hier is de ietwat bittere smaak, typisch voor planten van het geslacht Cichorium aanwezig. Zuur en zoet door de salade neutraliseren de bittere smaak een beetje.

Soorten

Groenlof kent niet zo veel verschillende verschijningsvormen. Enkel de lengte en de vorm van de krop kunnen wat verschillen.

Radicchio kent twee types:

 • Roodlof van Chioggia met ronde kroppen en te oogsten voor de winter
 • Roodlof van Verona Dit heeft een meer opgerichte groeiwijze. Het kan net zoals witloof ingezet worden, maar het kan ook op het veld na de winter kleine kropjes vormen. Roodbladig witloof of roodlof is dus een speciale vorm van radicchio.

Wat heb je nodig voor deze frisse salade?

 • 2 kropjes roodlof

Voor de dressing:

 • 60 gram dikke yoghurt
 • Scheutje olijfolie
 • Beetje citroensap naar smaak
 • 1 uitgeknepen teentje knoflook
 • Een in stukjes gesneden halve friszure appel
 • Zout en peper naar smaak

Meng de ingrediƫnten voor de dressing door elkaar en giet het over de in fijne reepje gesneden roodlof.

Schep alles met een lepel door elkaar en laat het een half uurtje staan.

Variaties

 1. Yoghurt weglaten, olie mengen met (balsamico)azijn, een paar in reepjes gesneden en gebakken champignons en stukjes hard gekookt ei erbij. Garneren met in stukjes geknipte bieslook.
 2. Ook hier in plaats van yoghurt de dressing van (balsamico)azijn en olie, stukjes ananas of appel en walnoten toevoegen.
 3. In plaats van yoghurt de olie-azijndressing en gorgonzola. Ook de citroensap, geen appel en knoflook.

Foto door cyclonebill [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons