3 recepten met postelein

Postelein is een gezonde groente

Hoewel postelein erg lekker is in salades en andere rauwkost, kun je het ook als spinazie klaarmaken. Eigenlijk zijn alle gerechten die goed smaken met spinazie ook lekker als je ze bereidt met deze vergeten groente.

Winterpostelein is vooral rauw het lekkerst. Bijvoorbeeld als salade met een dressing. Of meng de ongekookte postelein met geroosterde knollen zoals knolselderij, pastinaak en wortel. Postelein smaakt verder prima met stukjes appel en een handje noten.

Zomerpostelein is iets groter en heeft steviger blad. Hierdoor is deze variant geschikter voor verhitting dan de wintervariant waarvan minder overblijft.

Maar ik zou de volgende 3 recepten gewoon lekker met beide varianten maken!

Stamppot met postelein

Ingrediënten

  • Aardappelen net zoveel als je normaal gebruikt
  • Hand postelein per persoon, meer of minder mag ook
  • Zout, melknootmuskaat naar behoefte
  • Klontje boter

Zo maak je de stamppot

Kook de aardappelen, pureer ze en maak er met de melk en de nootmuskaat een lekkere, smeuïge puree van.

Snijd de postelein eventueel in stukjes en meng ze door de puree.

Voeg het klontje boter toe.

Laat alles nog een paar minuten smoren en klaar is de stamppot!

Tip

Nóg lekkerder wordt de stamppot met een ons geraspte belegen kaas en/of wat champignons en een gebakken uitje.

Postelein als groente

Ingrediënten voor 2 personen

  • Ruim een pond postelein
  • Scheutje kookroom
  • 20 gram geraspte kaas
  • Zout naar behoefte

En zo maak je de postelein klaar

Was de postelein en haal de modderige worteltjes eraf.

Kook de postelein op een laag vuur in een paar minuten gaar in het aanhangende water (van het wassen).

Doe de postelein in een vergiet en laat deze uitlekken. Net als bij spinazie is de postelein enorm geslonken.

Snijd de postelein eventueel fijn en meng er de kaas, kookroom en het zout doorheen.
Warm het mengsel op tot het kookpunt en dien daarna op.

Tip

Lekker erbij is een hardgekookt ei dat in kleine stukjes is gesneden.

Aardappelkoek met postelein

Ingrediënten

  • 2-3 grote aardappelen
  • 2 flinke handen postelein
  • 1 ons belegen of oude kaas
  • 3 eieren
  • 5-6 champignons
  • 1 ui
  • Zout naar smaak

Zo maak je de aardappel-posteleinkoek

Schil de aardappels en rasp ze in de pan.

Was de postelein en meng deze door de aardappelen.

Rasp de kaas, snipper de ui en snij de champignons in dunne plakjes.

Meng alles door de aardappelen en postelein.

Voeg zout toe naar behoefte.

Doe olie in een koekenpan en zet die even op het vuur zodat de olie zich goed verdeelt over de bodem.

Doe het mengsel n de pan, druk het een beetje aan en giet de 3 geklutste eieren eroverheen. Verdeel het eimengsel zo goed mogelijk over het aardappel-posteleinmengsel.

Doe een grote deksel op de koekenpan. Bak eerst de ene kant op een halfhoog vuurtje van de kleinste pit gedurende 20-25 minuten en daarna de andere kant nog een kwartier.

Dien de postelein-aardappelkoek warm op.

Tips

  • Nog lekkerder wordt deze koek als je er wat knoflook doorheen doet en/of wat puntpaprika. Die is zoeter dan gewone paprika, maar die kan ook.
  • Ook lekker is een beetje brie laten smelten op de al gebakken kant, terwijl de andere kant nog gaar wordt.
  • En een beetje verse tijm en/of rozemarijn erdoorheen maakt het gerecht helemaal af.

Postelein is gezond

Onderzoekers hebben vastgesteld dat postelein meer voedingsstoffen bevat dan spinazie.

Van alle bladgroenten heeft postelein de hoogste hoeveelheid omega 3-vetzuren. Daarnaast bevat deze bladgroente ook zeer veel vitamine A, C en E. Deze drie vitamines staan bekend als krachtige antioxidanten.

Voor wat betreft mineralen bevat deze bladgroente een aanzienlijke hoeveelheid ijzer.

De zaden van postelein kunnen helpen tegen overmatige bloedingen tijdens de menstruatie.

Ook kan postelein de glucosetolerantie verbeteren en daarmee tegen diabetes werken.

Hoewel postelein erg lekker is in salades en andere rauwkost, kun je het ook als spinazie klaarmaken. Eigenlijk zijn alle gerechten die goed smaken met spinazie ook lekker als je ze bereidt met deze vergeten groente.

Winterpostelein is vooral rauw het lekkerst. Bijvoorbeeld als salade met een dressing. Of meng de ongekookte postelein met geroosterde knollen zoals knolselderij, pastinaak en wortel. Postelein smaakt verder prima met stukjes appel en een handje noten.

Zomerpostelein is iets groter en heeft steviger blad. Hierdoor is deze variant geschikter voor verhitting dan de wintervariant waarvan minder overblijft.

Maar ik zou de volgende 3 recepten gewoon lekker met beide varianten maken!

Stamppot met postelein

Ingrediënten

  • Aardappelen net zoveel als je normaal gebruikt
  • Hand postelein per persoon, meer of minder mag ook
  • Zout, melknootmuskaat naar behoefte
  • Klontje boter

Zo maak je de stamppot

Kook de aardappelen, pureer ze en maak er met de melk en de nootmuskaat een lekkere, smeuïge puree van.

Snijd de postelein eventueel in stukjes en meng ze door de puree.

Voeg het klontje boter toe.

Laat alles nog een paar minuten smoren en klaar is de stamppot!

Tip

Nóg lekkerder wordt de stamppot met een ons geraspte belegen kaas en/of wat champignons en een gebakken uitje.

Postelein als groente

Ingrediënten voor 2 personen

  • Ruim een pond postelein
  • Scheutje kookroom
  • 20 gram geraspte kaas
  • Zout naar behoefte

En zo maak je de postelein klaar

Was de postelein en haal de modderige worteltjes eraf.

Kook de postelein op een laag vuur in een paar minuten gaar in het aanhangende water (van het wassen).

Doe de postelein in een vergiet en laat deze uitlekken. Net als bij spinazie is de postelein enorm geslonken.

Snijd de postelein eventueel fijn en meng er de kaas, kookroom en het zout doorheen.
Warm het mengsel op tot het kookpunt en dien daarna op.

Tip

Lekker erbij is een hardgekookt ei dat in kleine stukjes is gesneden.

Aardappelkoek met postelein

Ingrediënten

  • 2-3 grote aardappelen
  • 2 flinke handen postelein
  • 1 ons belegen of oude kaas
  • 3 eieren
  • 5-6 champignons
  • 1 ui
  • Zout naar smaak

Zo maak je de aardappel-posteleinkoek

Schil de aardappels en rasp ze in de pan.

Was de postelein en meng deze door de aardappelen.

Rasp de kaas, snipper de ui en snij de champignons in dunne plakjes.

Meng alles door de aardappelen en postelein.

Voeg zout toe naar behoefte.

Doe olie in een koekenpan en zet die even op het vuur zodat de olie zich goed verdeelt over de bodem.

Doe het mengsel n de pan, druk het een beetje aan en giet de 3 geklutste eieren eroverheen. Verdeel het eimengsel zo goed mogelijk over het aardappel-posteleinmengsel.

Doe een grote deksel op de koekenpan. Bak eerst de ene kant op een halfhoog vuurtje van de kleinste pit gedurende 20-25 minuten en daarna de andere kant nog een kwartier.

Dien de postelein-aardappelkoek warm op.

Tips

  • Nog lekkerder wordt deze koek als je er wat knoflook doorheen doet en/of wat puntpaprika. Die is zoeter dan gewone paprika, maar die kan ook.
  • Ook lekker is een beetje brie laten smelten op de al gebakken kant, terwijl de andere kant nog gaar wordt.
  • En een beetje verse tijm en/of rozemarijn erdoorheen maakt het gerecht helemaal af.

Postelein is gezond

Onderzoekers hebben vastgesteld dat postelein meer voedingsstoffen bevat dan spinazie.

Van alle bladgroenten heeft postelein de hoogste hoeveelheid omega 3-vetzuren. Daarnaast bevat deze bladgroente ook zeer veel vitamine A, C en E. Deze drie vitamines staan bekend als krachtige antioxidanten.

Voor wat betreft mineralen bevat deze bladgroente een aanzienlijke hoeveelheid ijzer.

De zaden van postelein kunnen helpen tegen overmatige bloedingen tijdens de menstruatie.

Ook kan postelein de glucosetolerantie verbeteren en daarmee tegen diabetes werken.