Groenlof telen

Groenlof is een bittere groente energ gezond voor de lever.

Zaai je in juni groenlof, dan levert dat twee maanden oogst op. Deze vergeten groente heeft weinig bemesting nodig en weinig last van ziekten en plagen.

Groenlof heeft een slanke krop, waar de bladeren strak omheen gedraaid zitten. Het is een gemakkelijk te telen groente.

Je kunt deze groente van 15 mei tot einde juli zaaien. Maar het beste is na de langste dag, omdat hij anders gemakkelijk doorschiet. Gezien deze late zaaidatum, is groenlof een typisch nateeltgewas, wat betekent dat je ze het beste kunt telen na een groente die een niet al te rijke grond nalaat, zoals vroege aardappelen, tuinbonen of vroege erwten.

Groenlof zaaien

De groente kiemt bij een ongeveer 20 °C binnen 7-10 dagen. Het beste zaai je voor in potjes of trays, onder glas of binnenshuis. Plant de zaailingen na ongeveer 4 tot 6 weken uit in de volle grond op het veldje voor de bladgewassen, liefst in zon of halfschaduw, met een afstand van 35 cm tussen de planten onderling en de rijen. Druk de plantjes aan zodat ze goed contact maken met ondergrond.

In de zomer – vanaf half juni – kun je ook meteen op een zaaibedje in rijtjes zaaien. Leg om de 4 centimeter één zaadje. De zaaddiepte dient ongeveer 1 centimeter te zijn. Wanneer ze opkomen kun je ze uitdunnen, met een plantafstand van 35 x 35 cm.

Bij erg droog weer is het raadzaam om het zaaisel af te dekken met vliesdoek om uitdroging van het zaad te voorkomen.

Gewasverzorging

Groenlof doet het op elke grondsoort. Naast hakken of schoffelen hoef je niet veel te doen. Groenlof heeft net als roodlof en witlof maar weinig bemesting nodig. Wat compost is al voldoende als het een hoofdteelt betreft. Is het een nateelt, dan hoef je helemaal niet te bemesten.

Wel is het belangrijk goed te wieden en afstand tussen de planten te houden door te dunnen. Ook is het goed oud blad weg te halen om wat meer lucht bij de planten te krijgen. Dunnen en luchten is nodig om de planten droog te houden. Blijven de planten te lang vochtig na regen, dan ontstaat bij dit gewas gemakkelijk schimmelaantastingen, zoals valse meeldauw.

Daarnaast kan door een te stikstofrijke grond grijze schimmel (Botrytis) optreden. Daarom moet je groenlof niet teveel bemesten.  Behalve bladluizen heeft groenlof eigenlijk geen last van insecten. Voor beginnende moestuiniers is het een ideale groente!

Oogsten

Ongeveer 2,5 tot 3 maanden na het zaaien kun je groenlof oogsten. Je snijdt de krop dan in zijn geheel af bij de grond. Een exacte oogsttijd is er niet. Je kan kleine kropjes oogsten, maar je kan enkele weken later ook grote, dikke kroppen oogsten.

Als een groenlofplant niet wil sluiten, pak dan alle bladen bij elkaar en doe een elastiekje of touwtje eromheen en laat dat zitten tot de oogst. Planten die geen kroppen vormen, hebben wellicht een tekort aan kalium (K-meststof), maar het kan een ook typisch raskenmerk zijn. Sommige rassen kroppen sneller en gelijkmatiger dan andere.

Winterteelt

Groenlof kun je tot begin december op het veld laten, de groente kan goed tegen lichte vorst. De kroppen gaan door vorst zoeter smaken, omdat het zetmeel wordt omgezet in suikers. Eventueel dek je af met plastic tunneltjes. Gaat het echt hard vriezen, dan sterft de groenlof af. Dan je alles maar beter vóór de strenge vorst oogsten. Maar strenge vorst hebben we niet zo vaak meer in Nederland…

Bewaren

Groenlof is wekenlang te bewaren in de koelkast of op een andere donkere, koele plek zoals een schuur. Laat dan het buitenste blad zitten en haal het er pas af als je de groente gaat klaarmaken. Groenlof wordt het meest gegeten in de herfst en vroege winter.

Smaak

Groenlof is familie van witlof. Maar terwijl het om witlof om de witte kropjes gaat, gaat het bij groenlof om het groene blad. Dat blad is zacht en vooral geschikt voor stoven. Eet zoveel mogelijk het binnenste van de krop en geef de buitenste bladeren aan de kippen of konijnen.

Denk bij de smaak aan gekookte andijvie, maar dan met een extra bittere smaak. Dat geldt zelfs bij het ras Zuckerhut dat suikerbrood betekent.

Er zullen weinig kinderen zijn die deze bittere smaak kunnen waarderen (terwijl bittere groenten heel gezond zijn). Hoewel je de groente prima rauw kunt eten, bijvoorbeeld gemengd met veldsla, witlof, postelein en gekookte rode bietjes bij, houden de meeste kinderen meer van een groenlofstamppot.

Wil je deze groente verwerken? Lees dan deze recepten met groenlof!

Foto door Andrew Martin via Pixabay