Kweek in je moestuin
Kweek is net als zevenblad en akkerwinde een hardnekkige plant die zich snel vermeerdert en moeilijk weg te halen is. Toch is dat belangrijk, want kweek gebruikt net als het andere onkruid licht en voeding waarvan jouw moestuinplanten dan minder krijgen.
Kweek is een soort gras. Sommige mensen denken er vanaf te komen door de bodem te frezen. Maar zoals je ook bij zevenblad kunt lezen, is dit een hele slechte oplossing. Kweek heeft namelijk ondergrondse lange, witte wortels die zijn verdeeld in kleine stukjes tussen “knopen. Uit elk knoopje groeit een nieuwe kweekplant.
Als je de tuin freest, maakt de freesmachine al die wortels kapot en verspreidt de stukjes over de hele tuin. Na drie weken heb je een grasveld in plaats van een tuin. Frezen is dus niet de manier om kweek kwijt te raken.
Spitten
Eruit schoffelen werkt ook niet goed, de wortels groeien harder dan jij kunt schoffelen.
Wat wel werkt is met een goede spitvork – net als bij zevenblad – de wortels er als het ware uitvorken. Dat is veel werk, maar het is de enige manier om een schone moestuin te krijgen waar je plantjes alle kans krijgen.
Gebruik je de schone grond niet meteen, dek hem dan af met folie die geen licht doorlaat. Een andere optie is voortdurend waar je kweek ziet deze uit te steken met de spitvork. Of een gegeven moment win je het van de kweek.
Doe je niets, dan maken de overgebleven kweekplanten dankbaar gebruik van de vrijgekomen ruimte en begint het probleem opnieuw.
Kweek bij de buren
Soms heb je buren die met kweek in hun tuin. Of is er een stukje gemeentegrond waar het welig tiert. Zijn er geen afspraken te maken met de eigenaren van de nabijgelegen grond hun stuk vrij te houden van kweek, dan zul je een afscheiding moeten maken zodat de kweek niet jouw kant opkomt.
Worteldoek helpt niet. De wortels van de kweek groeien erdoorheen en zijn dan nog lastiger te verwijderen. Wat wel werkt is dikke folie, bijvoorbeeld vijverfolie, rechtop (staand) in een sleuf lang de grens van je moestuin plaatsen. Graaf de folie 40 cm in de grond en laat deze iets uitsteken.
Kweek in plantenkluiten
Net als zevenblad en akkerwinde kan kweek door plantkluiten groeien. Dat maakt het lastig kweek te bestrijden, het gras verspreidt zich vanuit de plantenkluiten over de tuin. De oplossing is om jonge planten – net als bij zevenblad – uit te graven, het kweek tussen de wortels uit te halen en de plantenkluiten terug te zetten. Dat kan van half november tot half april.
Zijn de planten te oud en de wortels te groot en verdicht, dan is het lastig de kweek er tussenuit te halen en kun je beter nieuwe planten kopen.
Chemische middelen gebruik je vanzelfsprekend niet. Het is slecht voor je moestuingewassen en voor de insecten.