Gereedschap bewaren in de winter

Tuingereedscha berg je het beste op aan de muur, want dat voorkomt roest.

Behalve de tuin zelf, kun je nu ook je gereedschap winterklaar maken. Dat betekent maaier en scharen schoon en invetten en de slang en regenton zo nodig leeg.

Zoals je kunt lezen in de les over je tuin voorbereiden op de winter moet gras met een lengte van 8 cm de winter in, anders is het te kort en heeft het gras teveel last van vorst. Tussen de sprietjes blijft namelijk lucht hangen die isoleert. Maaien doe je in de winter dus niet. De grasmaaier kan worden opgeborgen.

In september worden de meeste bomen en struiken voor het laatst gesnoeid. De eerstvolgende snoei is pas weer in het vroege voorjaar (fruitbomen) of in het late voorjaar. Het meeste tuingereedschap mag worden opgeborgen.

Vaak gaat het in de winter roesten. Hoe bewaar jij je tuingereedschap in de winter zo dat je er in het voorjaar weer goed mee kunt werken?
(Welk gereedschap je nodig hebt voor een moestuin lees je hier.)

Slijpen

Allereerst slijp je alle gereedschap dat scherp hoort te zijn: spaden, snoei gereedschap en maaigereedschap. Bot gereedschap vraagt meer kracht, waardoor het sneller beschadigd raakt.

Schoonmaken

Dan maak je al het gereedschap schoon. Zorg ervoor, zeker bij elektrisch gereedschap als een kettingzaag, dat alle onderdelen goed schoon worden en let op de kleine metaaldeeltjes die bij het slijpen zijn vrijgekomen. Laat je deze zitten, dan kan het mechaniek beschadigen. Roest schuur je weg met een schuurpapier, gebruik eerst grof, daarna fijn. Je eindigt met een ruwe en vervolgens een zachte doek.

Oliƫn

Als het gereedschap schoon, droog en scherp is, olie je het in. Zo komt zuurstof niet bij het gereedschap en krijgt roest minder kans. Ook blijven de bewegende delen er soepel door. Smeer scharnierpunten van een snoeischaar goed in.
Je hebt er geen speciale olie voor nodig, keukenolie volstaat. Insmeren doe je met een zachte doek.

Ook de houten delen olie je in. Schuur ze op met fijn schuurpapier en smeer ze in met lijnzaadolie totdat het hout is verzadigd. Het is niet per se nodig, maar vaak worden de houten delen wat ruw en stug. Door ze in te smeren ligt het in het voorjaar lekkerder in de hand.

Netjes opbergen

Wil je voorkomen dat je gereedschap vochtig wordt, dan bewaar je het niet tegen de grond. Zelfs een geoliede, schone spade kan nog gaan roesten als hij op een koude vloer wordt gezet. Je kunt groot gereedschap beter met speciale gereedschapsklemmen aan de muur hangen en klein gereedschap ook los van de grond opbergen.

Goed gereedschap

Natuurlijk is er verschil in kwaliteit van gereedschap en gaat goedkoop gereedschap minder lang mee dan wat duurder spul. Maar verzorging speelt ook een rol! Onderhoud jij kwalitatief goed gereedschap goed, dan gaat het gerust een paar decennia mee.

Fotocredit:
Foto door Spitfire at English Wikipedia [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons