Recepten met rabarber
Rabarber is een plant die je gemakkelijk in de schaduw teelt. Niet iedereen houdt van rabarber. Maar ken je de rabarbercrumble al?
Van rabarber eet je de stelen. Het blad snijd je eraf, dat gaat naar de composthoop. Het blad bevat teveel oxaalzuur dat nierproblemen kan veroorzaken. Voor huisdieren kunnen de rabarberbladeren zelfs dodelijk zijn, dus geef dit vooral niet aan je konijn.
De meeste kinderen zullen rabarber wat zuur vinden. Voeg daarom wat suiker door de rabarber compôte en/of rozijnen of fijngehakte abrikoos.
Een ander bezwaar tegen rabarber is oxaalzuur dat deze groenten bevat. Het zou dat zo slecht zijn voor je botten. Maar als er niets mankeert aan je botten krijg je ook geen last in de korte tijd dat rabarber gegeten kan worden. Daarnaast kun je bij de drogist misschien nog wel (het is iets van vroeger) kalk of gezuiverd krijt kopen dat het zuur neutraliseert.
De appelzuur in rabarber werkt bloedzuiverend.
Hoe maak je rabarbermoes?
Verwijder de bladeren en snij het onderste stukje van de stengel af. Oude stengels worden zo dun mogelijk geschild, bij jonge stengels hoeft dat niet. Snij de stengels in stukjes van 2 tot 3 centimeter lang, zet ze op een laag pitje met het aanhangende waswater (geen extra vocht toevoegen) en kook ze langzaam gaar. Draai de rabarber door een zeef (vermaken met een blender kan ook) en doe er wat suiker in. Niet te veel, anders gaat de specifieke rabarbersmaak verloren. Bovendien is suiker natuurlijk niet goed voor je.
Om die reden kun je rozijnen toevoegen. Zo kun je met minder suiker toe. Was de rozijnen een paar keer en zet ze terwijl je rabarber klaarmaakt in een beker met heet water om te wellen. Voeg ze na het zeven of blenden toe.
Rabarbermoes bewaren
Maak wat extra moes en doe die in schone potjes. Als je potjes vlak voor het vullen nog even met heet water omspoelt voorkom je barsten. Zet de potjes om die reden ook nooit zomaar op het koude aanrecht. Zet de potjes na het vullen op hun kop weg op een koele, donkere plaats. Leuk om cadeau te geven voor Moederdag of een verjaardag!
Rabarber-aardbeienjam
Misschien heb je ook wel aardbeien in je moestuin. Dan kun je deze zomer een heerlijke jam maken.
Ingrediënten voor 6 kleine jampotten:
- 800 gram schoongemaakte en in blokjes gesneden rabarber
- 400 gram in stukjes gesneden aardbeien
- 1,5 zakje Marmello 1
- 2,5 – 3 dl appeldiksap (of een ander diksap)
- 1 – 2 eetlepels citroensap
Marmello is een natuurlijk geleermiddel niet gemaakt van botten. Er zijn 2 soorten Marmello: Marmello 1 is voor jam zónder suiker. Marmello 2 is voor jam met weinig suiker. Je kunt Marmello kopen bij de biologische winkel.
Zo maak je het:
- Doe de stukjes rabarber en aardbeien met een bodempje water in een grote pan en breng zachtjes aan de kook. Als het fruit zachtgekookt is, na ongeveer 8–10 minuten, maak je het met een staafmixer fijn. Meng dan de Marmello door de diksap. Dit gaat het makkelijkst met een kleine garde.
- Voeg dan al roerend het geleermiddel-diksap mengsel door de warme rabarber-aardbeienmassa. Breng het geheel daarna opnieuw aan de kook en blijf roeren. Laat de jam één minuut borrelend doorkoken, doe de schoteltjesproef.
- Zo kun je testen of de jam dik genoeg is: laat een paar druppels hete jam op een ijskoud schoteltje (uit de vriezer) vallen. Ze moeten blijven liggen en niet uitlopen. Wanneer je er met je vinger tegen duwt zie je rimpeltjes in de jam. Mocht de jam niet stollen en dus te dun zijn, dan breng je de jam nog een keer aan de kook met wat extra Marmello en eventueel nog wat citroensap.
Bij deze jam moet je de schoteltjesproef echt doen, omdat zowel rabarber als aardbeien weinig pectine bevatten waardoor de kans dat de jam te dun is best groot is. - Is de jam dik genoeg, dan haal je de pan van het vuur. Vul de potten tot de rand met de kokendhete jam en draai de deksels stevig vast. Laat de potten 10 minuten omgekeerd afkoelen. Ook hier geldt: niet op een koud aanrecht zetten en potjes voor het vullen even omspoelen met heet water om barsten te voorkomen.
Een lekker toetje: rabarbercrumble
Gewoon zo eten of met wat yoghurt (en dan is het ook een lekker ontbijt).
Ingrediënten:
- 3 rabarber stelen (ongeveer 375 gram)
- 130 gram meel naar keuze (bijvoorbeeld volkoren tarwemeel)
- 75 gram havermout
- 3 eetlepels koekkruiden
- 2 eetlepels kaneel
- 4 eetlepels kokosolie
- 3 eetlepels honing
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de rabarber en snijd de harde uiteinden en de bladeren eraf
- Snijd de stelen in kleine stukjes.
- Doe de stukjes in een ovenschaal en meng er 1 eetlepel honing, 1 eetlepel koekkruiden en 1 eetlepel kaneel door.
- Doe het meel en de havermout in een kom en doe er 2 eetlepels koekkruiden en 1 eetlepel kaneel bij. Roer goed door elkaar.
- Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur of in de magnetron totdat deze gesmolten is en meng er vervolgens 2 eetlepels honing doorheen.
- Kneed dit vervolgens met je handen door het meel en de havermout, totdat het kruimelig (de crumble) wordt.
- Verdeel deze crumble over je rabarber zodat deze helemaal is bedekt.
- Bak in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven totdat de crumble mooi bruin en krokant is.
- Even laten afkoelen en serveren, zo als toetje of met yoghurt als ontbijt.