IJsjes maken

Kinderen houden van ijs
Kinderen houden van ijs

Als het warm is, is een verfrissend ijsje heerlijk. Je kunt ijsjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken, met fruit uit de moestuin. Niet zozeer een activiteit die kinderen zelf kunnen doen, maar ik weet zeker dat kleuters het erg leuk vinden als je ijs maakt. Oudere kinderen trouwens ook.

Je kunt de ijsjes maken zonder suiker, want het fruit is vaak al zoet genoeg. Maar suiker komt de structuur van het ijs wel ten goede. Daarom zijn de recepten met suiker geschreven. Je kunt dit weglaten als je wilt.

Bramenijs

Bramenstruiken vind je op veel plaatsen als je ze niet in je moestuin hebt. Pluk ze samen en leer de kinderen dat ze donkere bramen moeten plukken. Het liefst op schouderhoogte (van de kleuters), want daaronder plassen hondjes.

Wat heb je nodig voor 5 ijsjes?

  • Een zeef
  • 300 gram bramen
  • 25 gram suiker
  • 75 ml water
  • 1 el citroensap

Zo maak je het waterijs

Spoel het fruit even af onder de kraan.

Pureer dan de bramen, dat kan met een staafmixer, en zeef de puree zodat de pitjes eruit zijn. Als je de staafmixer op een lage snelheid zet, krijg je een homogeen mengsel, perfect voor ijs.

Los de suiker op in het water. Voeg 1 eetlepel citroensap toe èn de bramenpuree.

Giet het mengsel in ijsvormpjes en laat het ijs minstens 5 uur opstijven in de vriezer.

Smullen!

Frambozenijs

Wie frambozen in de tuin heeft, heeft geluk. Vers geplukt zo uit de hand zijn ze al lekker, maar verwerkt in jam of ijs zijn ze extra lekker!

Zelfgeplukte frambozen zijn vers al zo lekker dat het een wonder is dat aan het eind van de rit nog frambozen in het emmertje zitten. De vier kinderen met wie ik plukte, hadden na een kwartiertje plukken een kwart emmertje vol èn een rode snoet. Maar met vier halve emmertjes heb je al genoeg voor een bak ijs.

Je hebt nodig voor 4 porties:

  • 250 gram frambozen
  • 2 dl melk
  • 1 dl slagroom
  • 90 gr suiker
  • Een ei optioneel]

Zo maak je frambozenroomijs

Zet alvast de ijsmachine aan. Meestal duurt het een paar minuten voordat de ijsmachine koud is.

Terwijl de ijsmachine alvast koelt, spoel je de frambozen af. Dan maak je sap van de frambozen. Je drukt in een zeef met een lepel de pitjes en velletjes eruit. Dat doe je twee keer, zodat je zeker weet dat je alleen het sap overhoudt.

Meng dan alle ingrediënten met de staafmixer of een blender, op een lage snelheid. Je kunt een ei toevoegen, maar dat hoeft niet.

Als de ijsmachine minimaal -25 graden koud is, giet je het mengsel erin, terwijl de garde al draait. Je kunt het mengsel door de opening op het deksel van de ijsmachine schenken. Zo hoef je de ijsmachine niet te openen en verlies je geen kou. Het is gemakkelijker om ijs te maken als de ijsmachine niet helemaal vol is.

Na ongeveer 10-15 minuten wordt het mengsel luchtig en neemt het toe in volume.
Dat kun je zien door de transparante deksel van de ijsmachine. Na ongeveer 30 minuten is het ijs klaar. Dan zet je de ijsmachine uit. Maar vaak stopt de garde vanzelf als het ijs klaar is.

Schep het ijs met een spatel uit de machine en verdeel het over de kommetjes die schoongelikt bij de terugkomen. Wie dit eet, wil geen ander ijs meer.

Eet het niet te vaak, want dan groei je dicht. Gelukkig groeien frambozen niet het hele jaar door!