Dieven verwijderen

Moestuin met tomaten en broccoli

Dieven zijn uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo’n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.

Prima, denk je misschien, dat hoort bij de groei. Maar groei van dergelijke takken kost de plant kracht. En die kan beter besteed worden aan de ontwikkeling van lekkere druiven en tomaten, en van stevige hoofdtakken die de vruchten kunnen dragen en de vruchten van water en voedingsstoffen voorzien. Daarom halen we deze eens per week weg. De hoofdstengel herken je bijna altijd aan de bloemtros die er aan vast zit. Die bind je op.

Hoe verwijder je dieven?

Het verwijderen van dieven is niet moeilijk. Het beste is om dit te doen met een scherp, schoon schaartje of een mesje verwijderen. Als je het met je hand doet kan de plant scheuren en dan kan hij dood gaan. Of er ontstaat een gaatje wat als het opdroogt gaat schimmelen. Dit heet botrytis en de plant lijdt daaronder.

Dieven verwijder je bij voorkeur als ze niet langer dan 10 cm zijn. Houd een paar vingers achter de stam als steun en knip of snijdt met de andere hand voorzichtig de dief weg. Doe dit zo mogelijk bij mooi droog weer zodat de wond snel indroogt.

Kijk even hoe Angelo dit doet bij de tomaat.

 

Omdat ‘s zomers dieven vaak heel snel groeien, controleer je de planten één keer per week. Bovendien speur je dieven op die je een week eerder over het hoofd zag en die kan binnen een week net zo dik en lang zijn geworden als de hoofdstengel. Het lijkt zonde, maar weersta de neiging om die mooie dief te laten groeien en snoei hem weg.

Ben je echt te laat en heeft de dief de functie van hoofdstengel overgenomen met bloem en al, dan kun je er beter voor kiezen dit zo te laten. De oorspronkelijk hoofdstengel verdwijnt vanzelf of je knipt deze op ten duur weg.

Lastig te vinden

Op sommige plaatsen kunnen dieven moeilijk te zien zijn, zoals in de kop van een halfwas plant (niet jong en niet volwassen) waar we van boven op kijken. Je zet veel blad, maar net niet meer de stengels. Ga met je vingers door de top en haal de bladeren wat uit elkaar. Zo vind je gemakkelijker de dief. Let wel op het verschil tussen dieven en bloemtrossen.

Bij oudere planten zitten dieven aan de basis van de plant. En sommige tomatenrassen hebben blad dat zo diep ingesneden is dat het wel een stengel lijkt. Omdat een blad nooit okselknoppen heeft, weet je al dat hier geen sprake kan zijn van een dief.

Bij sommige rassen komen ook aan een bloemtros weleens bladeren en stengeltjes. Dat zijn wel weer dieven, die moet je dus verwijderen.

Dieven kun je overigens ook weer stekken en ze laten uitgroeien tot een nieuwe tomatenplant.

Foto door Mad Mod Smith gepubliceerd onder Creative Commonslicentie.