Slaphangende plantjes water geven

Plangten geef je het beste á morgens of in de avond water.

Als het een aantal dagen warm, droog en zonnig is geweest dan hebben vooral net uitgeplante gewassen het moeilijk. Je kunt dat zien aan hun slaphangende bladeren. Hoe help je ze?

Planten zijn niet allen slap door minder celspanning door te weinig water (genoeg water = volle cellen = rechtopstaande plant). Het slaphangen is ook een slimme truc van de planten. Want door slap te hangen verdampen ze minder water dan wanneer ze rechtop staan.

Zo tegen de avond als de zon onder gaat en de temperatuur daalt, trekken de planten vanzelf weer bij. De planten verdampen minder en hun wortels kunnen weer voldoende water uit de grond halen. Maar je mag ze best een handje helpen.

Het beste geef je water uit de regenton. Dat is warmer water en regenwater is beter dan kraanwater voor je planten. Een regenton, of liever twee, hoort bij de benodigdheden voor een moestuin. Maar je kunt hier ook een groot vat, een oude vuilnisbak of een oude cementkuip voor gebruiken. Maak er een kraantje aan en zet de ton/bak op een stapeltje tegels zodat je de gieter onder de kraan kunt zetten.

De juiste gieter

Met een grote gieter van 10 liter kun je in één keer heel wat plantjes water geven. Maar zo’n grote gieter weegt gevuld al gauw 11 kilo. Heb je last van je rug, dan kun je beter een kleinere gieter kopen van 3-5 liter.

Het scheelt ook als je kiest voor kunststof in plaats van ijzer. Ook al is dat minder mooi en natuurlijk (plastic). Zo’n kleinere plastic gieter kunnen kinderen ook gemakkelijker optillen. Er bestaan ook leuke kindergietertjes. Daar gaat natuurlijk minder in, maar je mag ervan uitgaan dat het werk in de moestuin sowieso grotendeels op jouw schouders komt. Kinderen doen vooral mee, omdat het leuk en leerzaam is.

Vergeet de broes van de gieter niet, zodat er zachte druppels uit de gieter komen in plaats van een harde straal die jonge plantjes kapot kan maken.

Wanneer water geven

Het beste geef je ’s morgens water of tegen het vallen van de avond. is het warmer, dan verdampt veel water voordat het de wortels bereikt. Geef het water bij de voet van de plant. Je zult zien dat de slaphangende planten als snel weer bijtrekken.

Muggenlarven halen adem via ademhalingsbuisjes.
Muggenlarven halen adem via ademhalingsbuisjes.

Muggen

Als je uit de regenton tapt, zie je ’s zomers vaak kleine beestjes in het water. Als je tegen de ton aan tikt, beweegt het water en zakken de beestjes dieper naar beneden. Zodra het water weer stilstaat, komen ze weer naar boven.

Het zijn de larven van de mug. Ze hangen aan het wateroppervlak en halen adem via een ademhalingsbuisje. In de regenton eten ze onder meer piepkleine algjes.

Door deze larven kun je ’s nachts soms niet slapen. De moeders – de vaders doen dat niet – prikken je namelijk voor jouw bloed zodat ze op het water de eitjes kunnen leggen waaruit deze larven komen.

De larven kun je rustig laten zitten. Ze zijn niet giftig en verdrogen vanzelf als je het water bij de planten giet.

Fotocredits:
Foto moeder en kind door Tom Page gepubliceerd onder Creative Commonslicentie.
Muggenlarven door Yasuo Kida gepubliceerd onder Creative Commmonslicentie.