Maak een bloemenmandala

Gedroogde viooltjes in een zonnevanger

Met dit knutselwerk maken de kinderen een zonnevanger met zelfgeplukte bloemen en bladeren.

Kleuters houden van knutselen. Deze zonnevanger is geweldig, omdat het zo mooi licht doorlaat voor het raam. En wat is nu leuker dan bloemen mogen plukken in de moestuin of het groene schoolplein en daar iets moois mee maken?

Het is belangrijk de bloemen en bladeren eerst te laten drogen. Bij de activiteiten voor de bovenbouw (9-12) leer je hoe je zelf een bloemenpers maakt. Maar je kunt het ook tussen oude kranten doen met een stapel boeken erop. Leg de bloemen en bladeren wel tussen blanco papier en zorg ervoor dat je dit papier regelmatig ververst, zodat de bloemen niet gaan rotten wanneer er vocht vrijkomt. Het drogen duurt ongeveer drie weken.

Wat heb je nodig?

  • Gedroogde bloemen
  • Een stuk touw of een lint van ongeveer 60 cm
  • Dik karton in een kleur die past bij je bloemen. Je moet er drie circels van circa 45 cm doorsnede uit kunnen knippen.
  • Bordjes van ongeveer 45 cm doorsnede
  • Bordjes van ongeveer 30-35 cm doorsnede
  • Schaar
  • Doorzichtig plakplastic

Zo maak je de bloemenmandala

Ga naar buiten en verzamel een paar bloemen in verschillende kleuren en wat klein groen. Houd er rekening mee dat alle bloemblaadjes en bladeren binnen de maat van het karton moeten passen, de opening zal 30-35 cm zijn. Terwijl je de bloemen verzamelt met de kinderen, kun je de namen en kleuren laten benoemen of vertellen en je kunt de bloemen samen tellen.

Deze bloemen en blaadjes moeten zoals hierboven beschreven drie weken drogen.

Drie weken later kunnen jullie aan de slag! Laat de kinderen drie cirkels tekenen om de grootste bordjes heen, op het dikke karton. In deze rondjes laat je ze het kleinere bord omtrekken. Tussen de binnenste en buitenste cirkel moet ongeveer 5 cm zitten. Laat de kinderen die dit willen en kunnen de buitenste cirkels uitknippen en vervolgens een gat knippen langs de lijn van de binnenste cirkel. Je kunt dit ook zelf doen van tevoren als de kinderen nog niet zo handig zijn met de schaar. Als het goed is, heb je nu drie ringen van karton.

Nu ga je twee cirkels knippen van plakplastic even groot als de buitenste omtrek van de drie kartonnen ringen. Je kunt de kinderen dat laten doen of het zelf van tevoren doen. De kinderen moeten net als bij het karton het grote bordje omtrekken op het papier van het plakplastic. Daarna knippen ze de cirkels uit. Het kleine bordje wordt nu niet gebruikt, in deze cirkels komt geen gat.

Knip de gedroogde bloemen, stengels en bladeren in kleinere stukken. Laat de kinderen oefenen met het rangschikken van de bloemblaadjes en het groen op de plastic cirkel zonder ze direct op te plakken. Je kunt ze voorbeelden van bloemenmandala’s laten zien ter inspiratie, maar laat ze zelf hun fantasie gebruiken! Zorg ervoor dat in de ontwerpen wat lege ruimte zit waardoor de zon kan schijnen.

Trek dan een stukje van het papier van één van de cirkels van plakplastic. Plak op het vrijgekomen plakkerige deel één van de drie kartonnen ringen. Leg de ring met plakplastic vervolgens zo neer dat de plakkant van het plastic naar boven ligt. Het plastic ligt dan onderop. Trek nu het papier helemaal van het plakplasic en plak de kartonnen ring precies passend op de plastic cirkel. Door het gat zie je nu het plakplastic. Nu kunnen de kinderen aan de slag met het schikken van de bloemen en het groen. Laat het ze plakken op het plakplastic.

Houd er rekening mee dat sommige bloemblaadjes en bladeren aan een bepaalde kant levendigere kleuren hebben, en dat de kant waar kinderen de voorkeur aan geven met de voorkant naar beneden moet worden geplakt, dat wordt de voorkant van de zonnevanger.

Zodra kinderen klaar zijn met het plakken van bloemblaadjes en groen, kunnen ze het papier van de andere plastic cirkel verwijderen en deze op de met bloemblaadjes bedekte cirkel plakken. Kinderen die de fijne motoriek nog moeten ontwikkelen, hebben misschien hulp van een volwassene nodig.

Nu gaan jullie luchtbellen wegdrukken, Dat doe je door vanuit het midden van de plastic cirkels voorzichtig naar de randen te strijken.

Ten slotte kun je aan weerskanten als afwerking de andere twee kartonnen ringen plakken. Maar eerst wind je een stuk touw of lint om één van de ringen. Met de twee uiteinden maak je een lus waaraan de bloemenmandala kan worden opgehangen. Plak dan de kartonnen ringen, één aan de voorkant en één aan de achterkant. Hang de mandala voor het raam op een zonnige plek en geniet van het licht dat erdoorheen schijnt.