Onkruid eten

Thee van paardenbloemen

Je hebt gezaaid en begint met wieden. Paardenbloemen, brandnetels, weg ermee. De madeliefjes mogen blijven, die zijn lief. Maar wist je dat je onkruid ook kunt eten?

Eten uit de natuur is een trend aan het worden. Er kan ook veel meer gegeten worden dan je denkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van madeliefjes? Die zien leuk uit en je kunt er mooie kransjes mee maken. Maar ze zijn ook heerlijk door de salade!

Ook zevenblad kun je eten. Een beetje dooreten en je hebt al veel van deze woekerende plant uit je tuin gewied. Andere eetbare wilde planten zijn paarse dovenetel, speenkruid, hondsdraf, winterpostelein, veldkers, kleefkruid, weegbree, look zonder look, zuring, vogelmuur en daslook.

En paardenbloem en brandnetel niet te vergeten! Hieronder lees je wat je daarmee kunt doen.

Paardenbloem

Van de gele bloemen van de paardenbloem (dus zonder bladeren) kun je een lekkere lentethee zetten die ook in de zomer of herfst lekker smaakt. Dan kun je ze namelijk ook nog plukken.

Thee van paardenbloemen maak je als volgt:

Pluk twee of drie bloemen, haal ze uit elkaar (zo vis je meteen de insecten eruit) en giet er kokend water op. Een paar minuten laten trekken en zeven. Klaar is je bloementhee!

Brandnetels

Brandnetels groeien op stikstofrijke grond. De brandnetel is een waardevolle plant. Het is een waardplant voor veel vlinders om de eieren af te zetten, aftreksel ervan is een goed bestrijdingsmiddel tegen plantenbelagers als luis en brandnetelgier is een goede bemester.

Daarnaast zijn brandnetels heel gezond. Ze zijn rijk vitamine C, een vitamine die belangrijk is bij de opname van ijzer. Ook bevatten brandnetels vitamine A en B en antioxidanten. Bovendien bevat de brandnetel veel mineralen.

De plant heeft een zuiverende werking en helpt het lichaam afvalstoffen af te voeren. Door fast food en voedsel uit supermarkten (met de onnatuurlijke E-nummers) verzuurt ons lichaam en krijgen welvaartsziekten een kans. Brandnetel helpt het lichaam te ontzuren

Brandnetelbonbon

Brandnetels prikken. De brandharen bevatten mierenzuur, histamine, acetylcholine en serotine en met name het mierenzuur veroorzaakt jeuk. De bladeren moeten worden bewerkt (verwarmd, gedroogd) om gegeten te kunnen worden.

Hoewel je met een beetje handigheid ook een brandnetelbonbon kunt maken:

Pluk een brandnetelblad, niet al te oud, bij de steel af. Vouw de zijkanten naar elkaar toe, bovenkant naar binnen, en rol hem op vanaf de top. Het propje even kneuzen (zo maak je de brandharen kapot) en je kunt hem opeten.

Ik heb weleens een prikje gevoeld in mijn mond, maar dat was minimaal. En het is natuurlijk heel stoer als je het durft!

Brandnetelspinaziesoep

Door verhitting gaan de brandharen kapot. Dus wanneer je de brandnetel kookt, prikken de bladeren niet meer.
Een lekker recept is brandnetel-spinaziesoep:

Wat heb je nodig?

  • 2 handen jonge brandneteltoppen
  • 2 handenvol spinazie
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 aardappels
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 lenteui, peterselie
  • room of crème fraiche
  • een beetje majoraan en peterselie
  • peper, zout en eventueel nootmuskaat

Was de jonge brandneteltopjes. Snijdt de uitjes en knoflook en fruit ze in een ruime pan. Schil de aardappelen en snijdt in blokjes. Doe de blokjes bij de ui en knoflook en roer door elkaar. Maak net zoveel bouillon als je wilt en doe deze bij de aardappelen en de ui in de pan. Breng dit aan de kook en laat het vijf minuten koken.

Doe er dan de brandneteltoppen bij. Vijf minuten later kan de gewassen spinazie erbij. Als de aardappelen gaar zijn, pureer ze met de staafmixer. Voeg zout, peper en eventueel nootmuskaat naar smaak toe. Roer dan wat crème-fraîche door de groene soep en garneer voor het serveren elke soepkom met een scheutje crème-fraîche, peterselie en lenteui.

Van brandnetels maak je heerlijke kruidenthee

Thee van brandnetels

Durf je die blaadjes niet te eten? Dan kun je er thee van maken. Was de bladeren kort, giet er kokend water op en laat een kwartier trekken. Door een zeefje opgieten, eventueel zoeten met honing. Maar eigenlijk is dat een beetje jammer van die groene brandnetelsmaak en helemaal niet nodig (de thee op de foto is gewoon een mooi plaatje. In het echt is brandnetelthee groener).
Je kunt de bladeren ook drogen en de thee bewaren.

Hondsdraf en weegbree tegen prik

Laat de volwassenen de blaadjes plukken. Plukken doe je het beste met lange mouwen en broekpijpen, handschoenen en een snoeischaar om de kleine topjes te plukken. Het zal niet altijd lukken maar een brandnetel prikt niet wanneer deze van onderen wordt geplukt. De brandharen staan namelijk naar boven en als je het blad van onderen pakt, kunnen de weerhaakjes van de brandharen zich niet in de huid vastzetten. Toch geprikt? Kneus dan enkele blaadjes van hondsdraf, weegbree of dovenetel en wrijf hiermee over je huid waar de brandnetel jeuk veroorzaakt. Deze planten groeien meestal in de buurt van brandnetel. Heel handig!