Een winterboom van takjes

Een boom op papier van takjes.

In de winter ziet de natuur er anders uit. De bomen zijn bijvoorbeeld kaal. We gaan met de kleuters naar buiten om natuurlijk knutselmateriaal te verzamelen. Daarna maken we binnen een mooie takkenboom op gekleurd papier.

Duur: 2 uur, inclusief takjes verzamelen

Materialen:

  • Kleine takjes (van bomen of fruitstruiken)
  • Gekleurd papier (blauw is mooi)
  • Witte verf
  • Wattenstaafjes
  • Lijm

Bomen in de winter

Voordat je naar buiten gaat praat je met kleuters over de winter.

Wat is anders in de winter?

Het is kouder.

Soms sneeuwt het.

Er verandert ook iets aan de bomen. Wat is anders aan de bomen? De blaadjes zijn gevallen, ze zijn kaal!

Vertel dat ze met takjes van de kale bomen een kale boom op papier gaan maken.

Kleuters knutselen graag met lijm en papier.

Jassen en laarzen aan, jullie gaan naar buiten. Hebben jullie geen boom in de moestuin? Dan is er misschien een fruitstruik waar je kleine takjes vindt. Eventueel knip je oude takjes weg (zonder stekels!) en deel je die uit aan de kinderen. Helemaal geen takken in de moestuin? Zoek dan daarbuiten. Elke plek waar je kleine takjes kunt vinden, is geschikt. Zoek wel een plek uit waar weinig honden komen. De kinderen kunnen takjes rapen en deze zelf naar huis, school of de opvang meenemen.

Zodra de takjes zijn verzameld, neem je even de tijd om ze te onderzoeken. Benoem de overeenkomsten en verschillen in lengte en dikte. Benoem ook het soort boom of struik waar de takjes vandaan komen. Ook al was de struik niet kaal, het verhaal van de kale bomen kan wel worden verteld. En misschien weet je niet van welke boom de takjes afkomstig zijn. Kijk dan goed naar het blad dat er ligt. Daar kun je de soort misschien uit afleiden.

Met een vergrootglas kun je de schors goed bekijken. Misschien ontdek je er wel een overwinterend torretje! Laat gevonden diertjes vrij in de natuur. Het werkt goed om de takjes voordat ze mee naar binnen gaan, even te schudden en vervolgens te laten liggen zodat insecten de tijd hebben uit de schors te kruipen.

Kunstwerk met takjes

Als de takjes bekeken zijn en vrij van diertjes, bespreek je met de kinderen hoe een boom eruitziet. Een boom heeft een stam, grote takken en dunne takken. Help de kinderen een dikker takje te vinden voor de stam en dunnere twijgjes voor de vertakkingen in alle richtingen.

Maak met de takjes het ontwerp op papier. Als alle takjes op de juiste plek liggen, kun je beginnen ze vast te lijmen. Giet wat vloeibare lijm op een papieren bord en doop er een wattenstaafje in om de lijm mee op de twijgjes te smeren. Het is belangrijk dat je lijm aanbrengt op het deel van de tak dat plat op het papier ligt!

Een andere manier is om het takje gewoonweg zelf in de lijm te dopen met de kant die op het papier moet komen. Kijk wat het beste past bij de kinderen.

Kleuters kunnen zelf lijmen.

Laat de kinderen de stappen van het lijmen en plakken herhalen totdat hun winterse boom mooi is vastgelijmd. Misschien wil je het een poosje laten drogen voordat je ‘sneeuw’ toevoegt. Eigenlijk is dat wel zo handig, want met het aanbrengen van de sneeuwvlokken stoten de kinderen gemakkelijk de takjes van hun plaats.

Is de boom opgedroogd, dan kun je een wattenstaafje gebruiken om het rondom de boom te laten sneeuwen. Het wattenstaafje vastpakken en voorzichtig in de verf domppelen en vervolgens op het papier deppen is een goede manier voor kleuters om de fijne motoriek te oefenen.

Je kunt ook wat sneeuw op de grond maken door veel ‘sneeuwvlokken’ rond de boom toe te voegen. Zodat lijkt het net alsof het al een tijdje heeft gesneeuwd.

Even laten drogen en dan kan dit kunstwerk van natuurlijke materialen mee naar huis!