Bloemen: bollen en knollen

Krokussen zijn voorjaarsbloeiers uit een bol.

Voorjaarsbloeiers als krokussen en hyacinten steken nu hun kop op. De wereld ziet er meteen veel vrolijker uit! Maar wist je dat er ook zomerboeiers zijn die uit bollen groeien? Deze soorten zijn leuk als snijbloem of om de moestuin op te vrolijken.

Een bol en een knol is niet hetzelfde. Een bol is opgebouwd uit laagjes (de rokken), terwijl een knol uit één stuk is. Zoals de aardappel. Er zijn bloemen uit bollen en uit knollen.

Anemoon

De anemoon komt uit een knol. Deze mooie bloemen zijn er in de kleuren wit, rood, violet en blauw. Je kunt ze in de vaas zetten of in de tuin laten staan. Ze worden ongeveer 30 cm hoog, houden van zon en niet te droge, vruchtbare grond. Als je in de herfst de knolletjes bedekt met half verteerde compost, kunnen ze een niet al te strenge winter overleven.

De anemoon houdt van zon en niet te droge vruchtbare grond.
Anemoon

Begonia

Dit knolgewas kun je niet snijden, maar het staat wel leuk in de tuin. De plant heeft enkele en soms ook dubbele bloemen. Behalve in de volle grond, kan de plant ook goed in bakken, potten en hangbakken. Je teelt ze eerst in de kas en na IJsheiligen (11 mei) plant je ze buiten uit.

Aan het eind van de herfst na de eerste nachtvorst bloeit de plant niet meer. Dan haal je de bollen en knollen uit de grond. Snijd de stengel op een stukje na eraf en laat ze drogen. Bewaar in een krant. Niet in plastic, want dat ademt niet en dan is de kans op rot en schimmel groot.

Bij elke bol en knol doe je een briefje met de hoogte en kleur. bewaren op een droge en koele plaats.

Begonia is een knolgewas dat je niet als snijbloem kunt gebruiken.
Begonia

Dahlia

De dahlia was uit de mode, maar is weer helemaal terug in allerlei kleuren. Soms zelfs met chocoladebruin blad. Er zijn hoge soorten als snijbloem en lage soorten voor potten en bakken.

Wil je vroege dahlia’s? Zet ze dan in een pot in de kas. Dan heb je in mei al planten waar de eerste knop in zit. Zet ze na te zijn afgehard (af en toe naar buiten) ná IJsheiligen buiten. Dahlia’s zijn niet winterhard.

Slakken zijn gek op dahlia's, zet potten met dahlia's daarom in een bak met een laag water.
Dahlia

Slakken zijn gek op dahlia’s. Om die te weren, zet je potten met dahlia’s in een grote schotel met een laag water. Slakken kunnen niet zwemmen 😉

Fresia

Dit bolgewas heeft grappige, geurende bloemen. Ze ruiken heerlijk! Je kunt kiezen uit fresia’s met enkele of dubbele bloemen, maar vaak zitten in een pakje bollen beide varianten.

Fresia

Gladiool

Deze bloem is opnieuw populair. Je koopt hem in de prachtigste kleuren. Er zijn gladiolen met grote en kleine bloemen. Die met grote bloemen hebben lange, dikke stengels. Voor deze bloemen heb je een grote vaas en tafel nodig.

De kleinere knollen zijn uiteraard goedkoper dan de grote en produceren kleinere stengels die goed passen in een doorsnee vaas.

De gladiool is niet winterhard maar de bollen overleven het soms wel als je ze afdekt met halfverteerde compost.
Gladiool

De gladiool is niet winterhard, maar overleeft de winter soms wel als je de knollen afdekt met een flinke laag halfverteerde compost. Voor de zekerheid kun je de knollen ook aan het eind van de herfst uit de grond halen.

Lelie

Niet iedereen vindt de lelie mooi, hij wordt vaak geassocieerd met begrafenissen. Er zijn hoge soorten die je het beste in de volle grond zet. Het liefst tussen andere laagblijvers, want de hoge lelie houdt van koele voeten. de laagblijvers zorgen voor schaduw. De lage soorten kun je in bakken of potten zetten. Sommige soorten ruiken heerlijk!

De lelie houdt van koele voeten.
Lelie

Het stuifmeel van de lelie kan lelijke vlekken geven die je niet meer uit je kleding krijgt. Knip de meeldraden eruit of zorg ervoor dat je in het voorgaan niet tegen de bloem aanloopt. De lelie is niet winterhard.

De ranonkel houdt van zon en is niet winterhard.
Ranonkel

Ranonkel

Deze snijbloemen hebben prachtige kleuren. Ze worden zo’n 40 cm hoog. Ze houden van zon en zijn niet winterhard. Week de knol een uurtje in lauwwarm water voordat je hem plant.

Sierananas

Deze plant met mooie bladrozetten is leuk voor potten en bakken. Ook de uitgebloeide bloem is nog leuk om te zien. De plant is niet winterhard, maar wel goed te bewaren voor een volgend tuinseizoen.

De sierananas is leuk voor potten en bakken.
Sierananas
Fotocredits:
Anemoon door S B via Pixabay
Begonia door Alina Kuptsova via Pixabay
Fresia door Manfred Richter via Pixabay
Lelie door Rob Dammers, gepubliceerd onder CC-licentie
Sierananas door Nandhinikandhasamy / CC BY-SA