De mooie moestuin

Groenten kunnen ook mooi zijn, zoals deze paarsgroene kool.

Een moestuin is niet alleen maar groen met wat rood en oranje van tomaat en wortel, maar kan ook mooi zijn. Ik geef je wat tips voor gewassen die een lust zijn voor het oog.

Bij het maken van een teeltplan voor een kindermoestuin houd je rekening met gewassen die gemakkelijk te telen zijn en die kinderen graag eten. De bloemen voor de bijen geven de tuin al veel meer kleur. Maar er zijn ook eetbare planten die je moestuin opvrolijken.

Een aantal voorbeelden:

Kapucijners is een klimplant die heel hoog kan worden. Je ziet hem niet over het hoofd. De plant krijgt mooie paarse bloemen en vervolgens blauw-paarse peulen. Een aanrader.

Pompoen en courgette krijgen mooie trompetvormige gele bloemen die je tuin mooi opfleuren. Ook de oranje pompoenen zijn natuurlijk leuk om te zien.

Een mooie moestuin met bloeiende pompoen

Bosaardbei. Het duurt even voordat deze vruchtjes geeft, maar zeker het tweede jaar zit deze vaste plant vol witte bloempjes en rode vruchtjes.

Mooie moestuin met bosaardbeien

De ananaskers is een geeloranje bes die lichtzoet smaakt. Je kunt er jam van maken of de besjes gewoon bij de planten opeten. Erg lekker als ze nog een beetje warm zijn van de zon. De plant houdt van warmte en wordt hier vaak als eenjarige geteeld. De ananaskers geeft vrolijke ragfijne lampionnetjes.

Moestuin met bloeiende groenten

De regenboog snijbiet heeft steeltjes in de kleuren wit, knalgeel, rood en zelfs fluoriserend roze. Als dat niet vrolijk is! Je kunt lang van dit gewas genieten. Wij eten zelfs in januari nog snijbiet.

Regenboog snijbiet in de makkelijke moestuin

Palmkool en boerenkool groeien vrolijk verder als je de meeste groentes al hebt geoogst. Met hun grote bobbelige en krullende bladeren geven ze je tuin in de winter ook een mooie aanblik.

Lekkere moestuin met palmkool

Wil je nog meer vrolijkheid in je eetbare tuin, zaai dan eetbare bloemen. De Oost-Indische kers geeft prachtige bloemen, maar ook het kaasjeskruid is eetbaar en mooi om te zien.

Kaasjeskruid in de moestuin voor kinderen

Zo zie je dat ook eetbare planten leuke kleuren en vormen kunnen hebben die de moestuin opvrolijken!

Fotocredits:
Pompoen door Bijay chaurasia [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Bloeiende bosaardbei door Ivar Leidus [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Ananaskers door Traumrune [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Regenboogsnijbiet door Ruth Hartnup from Vancouver, Canada [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Palmkool door Anastasia Limareva gepubliceerd onder Creative Commons