Waarom biologisch telen?

GMO gewassen zijn een tikkende tijdbom

Als je biologisch moestuiniert, draag je bij aan een grotere biodiversiteit, een gezondere bodem en een betere gezondheid voor jezelf. Biologisch gewassen zijn ook nog eens voller van smaak.

Een belangrijke reden om te moestuinieren zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen is dat het goed is voor de natuur. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen gaan veel insecten dood, die aan de basis staan van onze voedselketen. Indirect sterven daardoor ook grotere dieren. Zoals de koolmeeskuikens die de vergiftigde rupsjes van de buxusmot eten. Terwijl koolmezen nou juist zo handig zijn in de strijd tegen de eikenprocessierups!

Biodiversiteit

Wij hoeven geen insecticiden en pesticiden aan de natuur toe te voegen om te kunnen eten. We gebruiken bestrijdingsmiddelen om zo goedkoop mogelijk te eten. Maar we betalen de prijs onder meer in afname van biodiversiteit (grote hoeveelheid planten- en dierensoorten).

Terwijl we voor gevarieerd voedsel en een vruchtbare bodem afhankelijk zijn van gezonde ecosystemen en een rijke biodiversiteit. Minder biodiversiteit betekent niet alleen minder variatie in soorten, maar ook een grotere kwetsbaarheid voor ziekten en plagen en een hoger risico op epidemieën. De natuur wordt er minder veerkrachtig door.

Door de intensieve grondbewerking, monoculturen, het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in de gangbare landbouw wordt de biodiversiteit bedreigd en komen schadelijke stoffen terecht in de lucht en het grondwater.

Door geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken, vervuil je water en lucht niet en krijg je een rijk bodemleven wat goed is voor allerlei insectenetende dieren. Richt je je moestuin daarnaast natuurvriendelijk in (bloemen, bladerhopen, dood hout) dan bied je voedsel en beschutting aan insecten en kleine zoogdieren.

Meer smaak en voedingsstoffen

Over het algemeen is biologisch eten gezonder. Voor de mens, omdat het meer vitamine C en antioxidanten bevat en minder bestrijdingsmiddelen. Dat laatste is natuurlijk ook gezonder voor de natuur.

Daarnaast betekent biologisch géén kunstmest. Dat is beter voor de natuur, want het massaal gebruik van kunstmest vormt een enorme, wereldwijde bedreiging voor het milieu.

Door kleine beetjes dierlijke mest en compost en groenbemesters worden planten niet opgejut en krijgen ze de tijd om te groeien. Daardoor hebben biologische gewassen vaak een vollere smaak. Doe maar eens een smaaktest met biologisch groenten en fruit en niet-biologische (gangbare). En misschien smaken de groenten en fruit uit jullie tuin ook wel beter dan de biologische uit de winkel!

Genetische manipulatie

Als je biologisch eet, kun je kiezen voor niet genetisch gemanipuleerde gewassen door biologische zaden te kopen. Dat is beter, want het voornaamste van genetisch gemanipuleerde gewassen is grootschalig gebruik van pesticiden waar deze planten dan tegen kunnen. En veel gif in de landbouw willen we juist niet!

Daarnaast kunnen gmo-gewassen oorspronkelijke gewassen besmetten waardoor deze genetisch veranderen. Dat is niet altijd wenselijk, want vaak zijn die goed aangepast aan hun omgeving en je weet niet waartoe het leidt. Een voorbeeld dat niet direct relevant is voor de moestuin: er bestaan populieren de dusdanig zijn gemodificeerd dat de cellulose zachter is zodat van het hout gemakkelijker papier kan worden gemaakt. Deze velden met zachte populieren besmetten (de zaden vliegen mee met de wind) ‘wilde’ populieren. Die veranderden zodanig genetisch dat ook dit hout zacht werd en de bomen niet langer waren bestand tegen de wind. Bij het minste zuchtje knakten ze om.

En wat je misschien (ook) niet weet: alle gmo-zaden zijn eigendom van multinationals. Je mag ze dus niet zomaar winnen. Want dan derven zij inkomsten. Patent op zaden, dat betekent voor voedsel afhankelijk zijn van multinationals. Dat is een reden om goed te zoeken naar gmo-vrije zaden (en dat is nog best lastig).

Biologisch shoppen

Genoeg redenen dus om biologisch te moestuinieren. Waarschijnlijk heb je niet alles in je tuin en koop je ook voedingsmiddelen in de winkel. Probeer dat ook biologisch te doen. Om bovenstaande én om de volgende redenen:

  • Biologische voedingsmiddelen bevatten geen kunstmatige kleur-, geur-, en smaakstoffen.
  • Biologische landbouw zorgt voor minder CO2-uitstoot.
  • Dieren van biologische veehouders krijgen meer ruimte om te grazen en worden zo natuurlijk mogelijk gehouden.
  • Biologisch eten is niet genetisch gemanipuleerd.
  • Er komen geen pesticiden in het water die tegen hoge kosten door de waterleidingbedrijven uit het water worden gehaald. Dat lukt niet helemaal, een deel krijgen we ook via het water binnen.
  • Biologisch eten komt vaak van kleine familiebedrijven die je steunt door biologisch te eten.
  • Biologische boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten waardoor ze natuurvriendelijker kunnen boeren.

Biologisch duurder?

Als je slim boodschappen doet, eet volgens de seizoenen en bijvoorbeeld niet dagelijks vlees eet, hoeft biologisch eten niet veel duurder te zijn. En bedenk: biologische producten zijn vaak iets duurder, maar er wordt wel beter gezorgd voor de dieren, de aarde en de mensen. Gangbaar lijkt goedkoper, maar uiteindelijk betalen we een hoge prijs voor niet-biologische voeding!

 

Foto van Lindsay Eyink