Likeur en siroop van de sleedoorn
Hoewel sleedoornpruimpjes zuur zijn kun je er wel lekkere zoete likeur en siroop mee maken. Die zoete smaak komt van de vruchtjes èn van de suiker die je toevoegt. Leg de pruimpjes eerst drie dagen in de vriezer als ze buiten nog niet bevroren zijn geweest om ze wat zoeter te krijgen.
Sleedoornsiroop
Deze siroop wordt paars door de schil van de besjes die van binnen geel/groen zijn.
Wat heb je nodig?
- Zoveel bessen dat je er een liter sap van kunt persen, meestal is dat 2-3 kilo. Minder kan ook.
- 1,5 kilo suiker
- 20 gram citroenzuur
Dit laatste ingrediënt dient meteen als conserveringsmiddel en is als korrels in een potje verkrijgbaar bij sommige supermarkten, drogist, de toko of bij winkels die ingrediënten verkopen voor het zelf maken van alcoholische dranken.
Let op! Berg citroenzuur goed op, zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Het is erg geconcentreerd en bijtend.
Hoe maak je de siroop?
- Giet water bij de bessen zodat ze net onderstaan en breng ze aan de kook. Laat het nu zachtjes doorkoken, totdat alle bessen kapot zijn. Een beetje stevig roeren of kapot drukken mag.
- Doe de bessen in een fijne zeef en vang het sap op.
- Meet hoeveel sap er is en doe er een gelijke hoeveelheid suiker bij of meer als het zure vruchten betreft. In dit recept is gekozen voor anderhalf keer zoveel suiker. Als je dat de kinderen erbij laten doen, leren ze meteen hoe ongezond siroop eigenlijk is.
- Roer er nu ook het citroenzuur door en roer totdat de suiker is opgelost.
- Giet de siroop dan in goed schoongemaakte (weck)flessen. Werk in een schone keuken en maak de flessen goed schoon, anders kan de siroop gaan schimmelen of gisten. De flessen uitkoken is het veiligst. Wil je de siroop echt lang bewaren, dan kun je deze in bakken invriezen. Dan is ze zeker een jaar houdbaar.
Koude manier om siroop te maken
Je kunt het sap ook uit de bessen halen met een sapcentrifuge of blender. Dat is de ‘koude’ manier om siroop te maken, de smaak blijft beter behouden dan door het fruit eerst te koken. Net als na het koken, moet je de vloeistof daarna zeven om de schillen te verwijderen.
Zeven kan in een roerzeef, maar als je heldere siroop wilt, kun je beter zeven met een kaasdoek of fijngeweven theedoek. Laat alles een paar uur hangen en wring het niet uit. Anders wordt de siroop alsnog troebel.
Los het citroenzuur op in heet water en laat dit afkoelen voordat je het bij het sap doet. Los vervolgens de suiker erin op door te roeren. Dat duurt langer dan bij warm sap.
Fruit met veel pectine (appel en veel soorten bessen) kun je beter volgens deze koude methode doen. Verwarm je ze, dan verworden de vruchten al gauw tot gelei.
Sleedoornlikeur
Deze likeur is een heel bijzonder winters drankje, met een bitterzoete, amandelachtige smaak en een zweem van jeneverbes.
Wat heb je nodig?
- 2 schone flessen van 0,75 liter
- 450 g sleedoornbessen
- 450 g suiker
- 700 ml gin of brandewijn
- Lauw water
Hoe maak je de likeur?
- Haal de vruchten uit de vriezer en druk ze, terwijl ze ontdooien, plat met de achterkant van een metalen lepel. Als je ze niet hebt diepgevroren, prik dan met een naald de stugge schil door en laat wat sap weglopen.
- Verdeel de pruimpjes over de flessen.
- Doe er zoveel suiker bij dat de ruimte tussen de pruimpjes opgevuld is.
- Vul dan de flessen aan met de gekozen alcohol. Flessen nog niet vol? Vul aan met water.
- Nu schudden totdat alle suiker is opgelost.
- Sluit de flessen af en zet ze op een warme plek. De eerste dag draai je de potten om het uur om en vervolgens een keer gedurende de eerste week en daarna nog af en toe.
De drank krijgt langzaamaan een mooie paarsroze kleur.
Laat tenminste 6 weken, of nog beter 10 weken, staan voordat je de drank uitschenkt. Deze likeur wint alleen maar aan smaak als je hem ouder laat worden, dus bewaar een fles voor volgend jaar Kerstmis (de bessen moeten wel na 3 maanden verwijderd worden).
Fotocredit: Handen met bessen door Emilian Robert Vicol from Pixabay Fles met sleedoornsiroop door taraghb from Pixabay