Regenton

Regenwater opvangen in een regenton voor droge tijden

Wij krijgen door klimaatverandering heel natte en heel droge tijden. Het is slim om als het veel regent dan water op te vangen voor de droge perioden. Dan kan in een vijver, maar ook in een regenton.

Water uit een regenton is beter voor planten dan water uit de kraan of uit een sloot of vijver.
In slootwater zitten allerlei microben en onkruiden die nadelig kunnen zijn voor je tuin. Langdurig slootwater geven is om die reden niet goed. Wij deden het een poosje en merkten meteen dat het bladgroen ontwikkelt zich bij sommige planten onvoldoende ontwikkelde en de kwaliteit van de plant te wensen overliet.

Kraanwater

Leidingwater is geen goed alternatief. Het is – zeker voor een grotere tuin – een dure oplossing en bovendien geen duurzame. Zoet water wordt steeds schaarser en we moeten zuinig omgaan met ons drinkwater. Kraanwater is duur en stijgt in prijs.

Planten geven daarnaast de voorkeur aan regenwater boven leidingwater. Het water heeft de temperatuur van de buitenomgeving en dat is beter voor de planten.

Hemelwater

Beter is hemelwater (regen). Het liefst uit een regenton, want daar is geen gevaar voor algengroei. Wan algen hebben licht nodig en op een ton zit altijd een deksel. Daarmee voorkom je ook dat bijen en andere insecten verdrinken in de ton.

Regenwater vang je dan ook niet op door de ton open te laten staan. Dan zou je bovendien maar een klein beetje opvangen. Een regenton is altijd aangesloten op een dak zodat zich er het regenwater van het hele dak verzamelt. Dat dak kan ook van een huisje, afdak of kas op de moestuin zijn, als de tuin verder ligt van je woning, school of kinderopvanglocatie.

Wil je in natte tijden extra regenwater opvangen, dan kun je kiezen voor een paar regentonnen of een waterbassin. Maar voor een kleine tuin kun je volstaan met één of twee tonnen.

Tips

Schuif een tuinslang om het kraantje van je regenton en leg je tuinslang langs de planten. Bij elke plant prik je een gaatje in de tuinslang. Als je nu bij droog weer het kraantje van de ton openzet, krijgen alle planten voldoende water. Zijn de planten verzadigd? Dan draai je het kraantje weer dicht. Je hebt zo een eenvoudig sproeisysteem.

Zet de ton op een paar tegels, zodat gemakkelijk een gieter onder het kraantje past. De tegels zijn sterker dan het kunststoffen onderstel dat vaak bij een ton wordt geleverd en dat vaak inzakt onder het gewicht van een gevulde ton (dat zomaar 165 kilo kan zijn!).

Het verschilt per waterschap, maar soms kun je een stimuleringsbijdrage klimaatadaptatie krijgen. Vraag ernaar bij het waterschap of je gemeente.

Groot formaat

Koop je regenton liever te groot dan te klein. Als het een tijdje niet regent (en je dus vaker water geeft) is je ton zo leeg! Om er echt je tuin mee te kunnen bewateren tijdens droogte heb je al snel 400 liter nodig. Dat is twee grote regentonnen.

Je kunt ook eens nadenken over een IBC container van 600 of 1000 liter (IBC staat voor Intermediate Bulk Container). Die zijn niet eens zo duur in aanschaf. Vind je zo’n witte container nu erg lelijk staan in je tuin, dan kun je er een rietmat omheen binden voor het aangezicht.

Fotocredits:
Regenton door Arlingtin Country gepubliceerd onder Creative Commons-licentie.
Bulkcontainer door Frank C. Müller / CC BY-SA