Bamboe fotolijstje voor Vaderdag

Maak een fotolijstje van bamboe
Maak een fotolijstje van bamboe

Met het oog op Vaderdag deel ik graag dit leuke knutselproject met je dat je maakt met bamboe. Een aantal weken geleden leerde je hoe je bamboe teelt. Mocht je het nog niet in je moestuin hebben, dan kun je stokjes kopen.

Bamboe is een veelzijdige plant waarmee je veel kunt doen: stokken maken om mee te spelen, bonenstaken maken en dit mooie, natuurlijke fotolijstje. Let op dat je geen woekerende soort neemt of teel de plant in een pot. Meer lees je in deze les over bamboe telen.

Wat heb je nodig?

  • 4 x 3 stokjes bamboe, in de lengtes die je wilt voor zijkanten, onder en boven.
  • Dun sisal touw
  • Goede lijm
  • Schaar
  • Potlood
  • Karton
  • Vel papier om foto op te plakken (of twee vellen als je ook een passepartout wilt maken)
  • Je favoriete foto 🙂

Zo maak je je bamboe fotolijstje

Leg de stokjes zo neer als je het fotolijstje wilt maken.

Knip vier stukken touw af van 150 cm.

Leg de stokjes in een rechthoek of vierkant, afhankelijk van de lengtes. Drie aan elke kant, de stokjes aan de zijkanten leg naast elkaar en onder de stokjes boven en onder (die ook tegen elkaar aan liggen). Aan alle kanten steken de stokjes ongeveer 3 cm uit.

Pak een stuk touw en maak een lus om één hoek van 3 bamboestokjes, dus daar waar 3 stokjes uitsteken. Leg er een knoop in. Let erop dat de stokjes wel mooi naast elkaar blijven liggen. Wikkel dan de rest van het touw kruislings om de hoek, diagonaal. Maak aan de achterkant een knoop.

Doe dit bij allevier de hoeken en leg alle knopen aan de achterkant.

Trek het touw niet te strak! De stokjes gaan dan over elkaar heen schuiven en het lijstje ligt niet meer mooi plat.

Dan leg je de lijst op de lelijke kant van het karton en teken je strak lang de binnenrand van de lijst het binnenkader. Vervolgens knip je het karton uit op 2,5 cm van dat binnenkader, aan de buitenkant ervan. Daarop plak je later het vel papier met foto.

Op de rand die overblijft buiten het kader plak je later de fotolijst.
Dat doe je door de binnenste verticale stokjes in te smeren met lijm en het lijstje strak op het karton te drukken.

Maar eerst plak je met dubbelzijdig tape of gewoon plakband de foto op het stuk papier, binnen het bamboeframe. De foto mag niet groter zijn dan het kader van het lijstje. Plak het papier op het karton en knip uitstekende delen weg op het formaat van het karton.
Je kunt er ook nog een passepartout bij knippen of snijden dat je om de foto heen plakt.

Smeer nu de binnenste stokjes in met lijm en druk het frame stevig op het stuk karton.

Je kunt nu de binnenste stokjes van zijkanten en/of boven- en onderkant iets naar buiten trekken voor een speels effect. Let er wel op dat je dat symmetrisch doet, anders wordt het rommelig.

Klaar is je fotolijstje!