Courgette in een pot

Courgette: vrucht en bloem

Heb je weinig ruimte of geen plek meer in je moestuin, dan kun een courgette ook heel goed in een grote bak of pot telen. Kies een ras dat geschikt is voor een pot.

De courgetteplant is een vrij gemakkelijk te telen gewas.  Wel heeft de plant veel ruimte, water, zon en voldoende voeding nodig.

Teel je in een pot, kies dan voor een soort die niet opklimt. De rassen Long Green Trailing en de Muskaatcourgette zijn echte klimmers, die zijn geschikter voor de volle grond. De meeste courgettes ranken enigszins en gaan later in het seizoen liggen, dus een stokje er naast voor de stevigheid is ook in de pot geen overbodige luxe.

De courgetteplanten horen net boven de grond hun bladeren te krijgen, tenzij het een klimmende soort is. Behalve het ras, heb je keuze in de kleur geel en groen.

Rassen

Het ras Bush Baby is heel geschikt voor een pot. Maar ook de ‘one ball’ F1, een kleine plant die ronde gele courgettes geeft en de Gold Rush zijn prima in een pot te teken. De Nero di Milano (Black Beauty) is biologisch geteeld zaad. Dit ras geeft donkergroene vruchten van 18-22 cm.

De gele, witte of oranje patisson is een hele aperte soort courgette, maar die klimt wel. Ze hebben namelijk de vorm van een vliegende schotel en je kunt ze als je ze niet te groot laat worden (max. 15 cm, even het kapje eraf snijden) heel goed vullen met een mengsel van gebakken ui, paprika, aubergine, paddenstoelen en vegetarisch gehakt of een andere vleesvervanger. Een tijdje in de oven zetten en smullen maar!

Eventueel kun je de patissons van tevoren koken zodat ze gaar de oven in gaan en nóg lekkerder smaken.

Zaaien

Zaaien doe je zo half tot eind april, de planten groeien erg snel en na half mei kunnen ze naar buiten. Later zaaien kan ook. Dan geeft de plant wat later vruchten en gaat ook wat langer in het seizoen door. Plaats de zaden zo’n 2 cm diep in de potgrond, op hun zijkant. Als je de zaden plat neerlegt kunnen ze gaan rotten als het te vochtig wordt.

Grote plant

Je ziet na het kiemen meteen dat de courgette een flinke plant wordt. Op het terras of het balkon moet je net als in de moestuin daarom een plekje van 1m² reserveren.

Een pot van 30 bij 30 is minimaal nodig om de wortelstructuur een kans te geven. Een grotere pot is altijd beter en de plant zal ook meer vruchten geven. De diepte van de pot moet gelijk zijn aan de diameter. Zo krijgen de wortels genoeg ruimte om zich te vormen. Zorg dat de pot een drainage gat heeft waar het overtollige water de pot kan verlaten.

Wordt de plant te groot voor het potje waarin je hebt gezaaid, dan zet je hem over naar een grotere pot. Wanneer de plant de ruimte krijgt, kan hij meer dan 10 courgettes geven.

Naar buiten

Courgette binnen houden als plant is lastig. De plant krijgt bij het kweken waarschijnlijk te weinig licht om vruchten te geven. Ook moet bestuiving van de bloemen plaatsvinden. Dit gaat binnen wat moeilijker dan buiten waar de bijtjes vliegen.

Net als alle andere binnen gezaaide planten mogen de courgettes pas in de derde week van mei naar buiten, na te zijn afgehard. Meng door de grond in de pot een of twee scheppen compost.

Verzorging

Bij het kweken van courgette in pot wordt vaak gebruikt gemaakt van potgrond. Na 2 maanden kunnen de voedingstoffen in de aarde op zijn. Met een grotere pot zal dit langer duren. Door wekelijks nieuwe organische compost toe te voegen zal de plant meer voedingstoffen opnemen en beter blijven groeien. Courgette in de pot houdt er niet van als je twee opeenvolgende jaren in dezelfde aarde kweekt.

Courgettes drinken veel. De vrucht bestaat voor een groot deel uit water en die kan niet worden gemaakt bij onvoldoende water. Ook via de grote bladeren verdampt veel.

De grond waarin ze staan, mag niet te droog zijn, dus houd de watervoorziening in de gaten. Je kan een schaal onder de plant zetten met water, zodat de plant zeker op warme dagen niets tekort komt.

Oogst

Oogst de courgettes als ze 15-20 cm lang zijn. Want als je de vruchten jong oogst, stimuleer je de plant om nieuwe vruchten te vormen. En zo hou je de plant vitaal en krachtig. Ook de prachtige gele bloemen zijn trouwens eetbaar. De grote vruchten kun je voor de sier neerleggen, maar deze zijn natuurlijk ook in de keuken gebruiken.

Aan het eind van de zomer wordt de plant minder mooi. De plant is niet winterhard en zal vanzelf wegrotten of ten prooi vallen aan meeldauw. Je kunt de plant ook op de composthoop gooien. Let er wel op dat de plant niet ziek is. In dat geval gooi je hem beter in de groene container.

Tip: je kan niet alleen lekkere soep maken met courgette, maar ook cake, heerlijk!