Courgettekoekjes met kaas

De courgetteplant geeft als het goed gaat héél veel courgettes. Wat moet je daarmee? Je maakt gewoon courgettekoekjes! Met kaas, om je vingers bij op te eten.

De courgette is een vrij gemakkelijke moestuinplant die veel oplevert. Een courgetteplant kan wel tot 25-30 courgettes produceren. Door de neutrale smaak kun je met courgettes alle kanten op. In de pasta of de quiche, in de cake of deze koekjes, met deze plant boordevol ijzer en vitamine C kun je heerlijke gerechten maken.

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 courgettekoekjes?

  • 2 courgettes
  • 1 kleine ui
  • 40 gram geraspte oude Gouda kaas (of vegan geraspte kaas)
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels peterselie
  • peper en zout
  • 1 ei *
  • 25 gram paneermeel
  • olijfolie

Hoe bak je de courgettekoekjes?

  1. Rasp de gewassen courgettes met een grove rasp.
  2. Snipper de ui fijn. Doe het courgette-uimengsel in het midden van een schone theedoek en druk zo veel mogelijk vocht uit de groenten.
  3. Doe alles in een kom en meng er de kaas, zelfrijzend bakmeel, peterselie en paneermeel door.
  4. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en klop er een ei door.
  5. Verhit een laagje olie in een wokpan en schep er bergjes van het courgettemengsel in.
  6. Druk ze plat met de bolle kant van een lepel. Bak de koekjes in 2 tot 3 minuten goudbruin en gaar.
  7. Laat uitlekken op keukenpapier.

Wedden dat de kinderen op deze manier smullen van groenten?

* Als je geen ei wilt, kun je één ei vervangen door 50 gram tomatenpuree, 50 gram tofu, aardappelpuree of pompoenpuree, of door 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel alle drie gemengd met 2 eetlepels water.

Foto courgettekoekjes door Miansari66 / CC0