Moddersoep en moddertaarten

Moddertaartjes maken prikkelt de creativiteit van kinderen. Ze kunnen heerlijk kliederen met modder en mooie natuurlijke materialen verzamelen om de taartjes te versieren. Het rollenspel waarover leest halverwege deze activiteit stimuleert de verbeelding. 

Voor taartjes maken, heb je niet veel nodig: 

  • Een plek die vies mag worden
  • Aarde, liefst wat kleiig
  •  Water
  • Cupcakes van metaal of hard plastic of andere bakjes
  • Emmertjes
  • Schepjes
Moddertaarten maken en bewaren is leuk om te doen met kinderen.

Maak zelf een mengsel van een halve emmer aarde met wat water tot het een dikke drab is. Laat de kinderen er steeds wat water bijdoen en roeren met de handen of een pollepel. Je kunt ook op een bord mengen. 

Daarna kunnen de kinderen alvast bloemen, kleine steentjes, stokjes en bladeren zoeken, mooie natuurlijke materialen om hun modderkoekjes te versieren. 

Wil je de moddertaartjes bewaren doe dan papieren cupcakevormpjes in een cupcakevorm. Schep de modder er voorzichtig in. Versier de taartjes dan met de gevonden stenen, bloemen, bladeren en gras die ze in de tuin hadden gevonden. Wat leuk om die verschillende creaties te zien! 

Laat de taartjes hard worden in de zon. Haal ze uit de cupcakes en als ze hard genoeg zijn ook uit het papier. Ze zijn te leuk om meteen weg te doen, bewaar ze even. Het voordeel is dat het hier om uitsluitend natuurlijke materialen gaat en je ze uiteindelijk in de tuin kunt gooien (uiteraard zonder papier). 

Moddersoep met bloemen en takjes is superleuk om te maken.

Moddersoep 

Dit is een zintuigelijk spel waarbij je ook leert over de eigenschappen van materialen. Is iets zwaar en zinkt het of blijft het drijven? Vermengt het met water of juist niet? 

Je hebt er niet veel voor nodig en vrijwel alle kinderen vinden het leuk om te doen: moddersoep maken. Lekker kliederen met water en aarde 😄 

Zorg ervoor dat de kinderen oude kleren dragen of badkleding. Met mooi weer is dit leuk om te doen, maar op een bewolkte dag kan het ook prima. Als het maar niet te koud is, want de kinderen worden nat en koelen dan te snel af. 

met je blote voeten modder kneden op het gras voelt erg fijn.

Wat heb je nodig? 

  • Wat pannen en bakjes in verschillende maten 
  • Een paar pollepels, soeplepels (om te scheppen) en eetlepels 
  • Andere echte grotemensenkeukenspullen zoals een vergiet, kloppers, een taartenlikker, afdruipkrek, glazen potten met deksel, borden, kommen, afwasborstels, teiltje 
  • Aarde 
  • (Regen)water 
  • Natuurlijke materialen die kinderen gaandeweg in de omgeving vinden 

En dan maar spelen!

Lekker vieze handen krijgen als je met modder speelt, een sensorisch spel.

Leg voldoende materiaal neer zodat alle kinderen kunnen spelen en zie wat er ontstaat. Wie neemt welke rol? Wie werkt samen en wie liever alleen? En wie houdt zich afzijdig, omdat het ‘maar vies gedoe is’? Misschien kun je de laatste stimuleren toch de elementen water en aarde aan te raken, omdat dat sensorisch een beleving is. 

Laat kinderen materialen zoeken om toe te voegen aan de soep: een stokje, steentjes, blaadjes en bloemen. Wat zinkt en wat blijft drijven? Je kunt de planten benoemen en de voorwerpen tellen. 

Eigenlijk hoef je weinig te doen dan meespelen en af en toe proeven waarbij je laat zien dat je niet echt proeft. Je kunt uitleggen waarom niet (misschien wel vogelpoep in regenwater).

Spelen in een buitenkeuken met modder is erg leuk.

Rollenspel 

En dan, wie eet het op? Dat is een leuk rollenspel. Laat de kleuters klant en bediening spelen in een restaurant of gasten op een familie-etentje. Of is het een stelletje op hun trouwdag met gasten? Je kunt zelfs een terrasje maken, hoe echter je het maakt, hoe leuker het wordt. 

Afwassen 

Na het vuilmaken wordt er schoongemaakt. Zorg voor een afwasbak met water en een afdruiprek. De kleuters mogen zelf ook zelf even nadenken wat nodig is voor de afwas en de materialen bij elkaar sprokkelen. Je kunt in het verhaal calamiteiten inbouwen. Bijvoorbeeld spelen dat de waterleiding springt en alles onder water loopt. Wat nu? 

Na afloop 

Doe de vieze kleren uit voordat de kinderen naar binnen gaan. Leg bij de deur een washandje, water en een handdoek neer en eventueel droge kleding. Bij warm weer kun je ze ook afspoelen met de tuinslang voordat ze zich weer aankleden. 

Tip: je kunt meespelen, maar laat de kleuters vooral ook zelf materialen voor de soep bij elkaar zoeken. Natuurlijk let je op, wat ze vinden moet veilig zijn. Ook is het niet de bedoeling dat dieren in de soep verdrinken. Verhalen kun je bedenken, maar laat ook de kleuters dat doen. Eventueel val je bij om ze aan te dikken. 

De gevaren 

Water drinken: 

Er zijn vast kinderen die van het water drinken dat je gebruikt voor de soep. Dat kan geen kwaad als het leidingwater betreft, maar bij regenwater moet je oppassen. Want dat water kan ziekteverwekkers bevatten, zoals virussen, parasieten en bacteriën. Deze ziekteverwekkers komen vooral uit honden- en vogelpoep. En soms zelfs uit menselijke ontlasting als het veel geregend heeft en de riolering het even niet aankon. De ziekmakende micro-organismen uit ontlasting blijven wel een tijd overleven in water voordat ze afsterven. Groeien kunnen ze niet in water. Als het warm is, ligt Legionella op de loer. Deze ziekteverwekker kan zich wèl vermeerderen in water. Zorg er dus voor dat kinderen de soep niet opeten of uit de plas drinken. Of gebruik leidingwater. 

Gebeurt het toch, dan is dat niet dodelijk, maar kunnen kinderen maag- en darmklachten, huidproblemen, luchtwegproblemen of oor- en oogontsteking krijgen. De kans daarop varieert van 4-30% afhankelijk van op welke het regenwater ligt. Hier kun je daar meer over lezen. Over het algemeen is het risico niet veel groter dan dat in goedgekeurd buitenwater waar gezwommen mag worden. 

Aarde eten: 

Je kunt aarde gebruiken uit de omgeving, maar het is fijn als je weet dat het niet als kattenbak is gebruikt. Anders koop je een zak niet bemeste (!) biologische aarde.

Het bodemleven is belangrijk voor de gezondheid van je planten. Gebruik geen kunstmest en spit zo mogelijk niet.

Een hapje aarde kan niet zoveel kwaad. Mits de grond niet vervuild is met lood of kattenpoep. Het is zelfs gezond! Dat zit zo: 

In de aarde zit macroleven zoals wormen en pissebedden. Die kun je met het blote oog zien. Pas op dat ze niet verdrinken in de soep! Maar in aarde zit ook veel microleven: bacteriën, aaltjes, protozoën (eencelligen die bacteriën eten) en schimmels. Alleen met een microscoop of een vergrootglas kun je die zien. Wist je dat in een theelepeltje grond meer organismen leven dan dat er mensen op aarde leven (acht miljard)? 

Allerlei bacteriesoorten die in de bodem leven, tref je ook aan in onze darmen. Contact met deze bacteriën zorgt daarom voor een goede darmflora.