Groene smoothie met madeliefjes

Madeliefjes in een smoothie
Madeliefjes in een smoothie

De natuur biedt in principe alles wat we nodig hebben. We moeten kinderen leren dat je ook uit de natuur kunt eten. Op die manier krijgen ze waardering voor natuur. Laat ze zelf plukken, zelf klaarmaken en het lekker opdrinken. De kinderen vinden het spannend en oh zo leuk.

Je kunt kransjes maken van madeliefjes, maar je kunt ze ook eten. Weinig mensen weten dat. Het madeliefjes wordt ook wel koeienbloem, schapenbloem, dijkbloempje, grasbloem, weidebloempje of meibloempje genoemd. Het laatste, omdat er in mei zoveel groeien. Het plantje bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamine C, calcium en magnesium. Deze blijven beter behouden als je de bloemetjes koud eet in plaats van in een warm gerecht.

Het madeliefje is door middel van een landelijke verkiezing in 2023 verkozen tot onze nationale bloem. Je vindt het bloemetje overal waar de begroeiing kort is, in het gras en zelfs op de stoep, het hele jaar door. Het is dan ook niet moeilijk om met een stel kinderen een handvol bij elkaar te plukken. Dat is de hoeveelheid die nodig is voor vier porties smoothie. Hieronder lees je wat je daar verder in doet.

Recept voor smoothie met madeliefjes (4 personen)

Verzamel de volgende ingrediënten en zorg ervoor dat ze zo de blender in kunnen.

  • 1 handje bloemen en blaadjes van het madeliefje, goed wassen
  • 1 handje groene bladgroente, spinazie (een meerjarige inheemse groente is ‘Brave Hendrik’, maar dat moet je maar net in je moestuin hebben staan. Een andere mogelijkheid is zevenblad of paardenbloemblad. Ook hiervoor geldt dat je het heel goed moet wassen.)
  • Stukje komkommer
  • Beetje peterselie
  • Halve avocado (of een lepel crème fraîche als je niet van avocado houdt)
  • Sap van een limoen
  • Stukje verse gember, geraspt
  • Halve appel of peer
  • 1 tl gebroken lijnzaad

Zo maak je de smoothie

Het maken van de smoothie is, nadat je de ingrediënten hebt gesneden en geperst, heel eendoudig: doe de ingrediënten met een glas (kokos)water in een blender en pureer tot het een gladde, drinkbare massa is.

Madeliefjes door de salade

Zo’n smoothie is lekker, maar je de pittige nasmaak van de madeliefjes komt niet zo naar voren. Wil je de smaak van het madeliefje echt leren kennen, dan eet je deze bloem ook eens zo. Je kunt alles eten, bloem, steel, blad en blaadjes. Let erop dat je niet plukt waar honden hun behoefte doen en was de bloemen voordat je ze eet.

Door de salade of er thee van trekken zijn andere manieren om madeliefjes te consumeren.