Proefles: zelf naambordjes maken

Naambordjes horen bij een moestuin. Je kunt hele leuke kopen bij een tuincentrum, maar ze ook zelf maken. Veel origineler en leuk om te doen.

In een moestuin kun je lekker creatief zijn. Een insectenhotel, vogelhuisjes, afrasteringen van wilgentenen, je kunt het allemaal zelf maken. Zo ook de naambordjes bij de gewassen. Ik geef je wat ideetjes ter inspiratie.

Geschilde twijgen

Haal met een dunschiller de bast af van takjes van ongeveer 30 cm lang. Dat doe je alleen op zo’n 10 cm aan de bovenkant, aan één kant. Schrijf op het vrijgekomen hout met potlood of stift de naam van het gewas en steek het takje in de grond.

Pollepels

Met potlood teken je het gewas en schrijf je de naam op een pollepel. Vervolgens brandt je de lijnen van het potlood met een houtbrander in de lepel. Dan kleur je de lijnen in met waterverf. Een laagje vernis erover zodat het weersbestendig wordt.

Wasknijpers

Heel eenvoudig en zo gedaan: wasknijpers aan een takje (met wat groen). Je kunt tekst schrijven met een stift, maar ook kleurige minitekeningen erop maken. Leef je uit!

Letterkralen

Neem dik ijzerdraad en buig dat met een lus in een hoek. Rijg aan één kant de naam van de plant in kralen met letters die je afwisselt met kralen in de vorm van bloemen. Onderaan maak je weer een lusje zodat de kralen blijven zitten.

Wegwijzertjes

Deze bordjes die je de weg wijzen in je tuin maak je door platte stukjes lat van ongeveer 8×4 cm. Deze vind je ook kant-en-klaar in sommige tuincentra. De bordjes beschrijf je met regenbestendige pen of stift. Later kun je de namen er weer af schuren als je andere gewassen wilt gaan telen. De bordjes maak je met touw vast aan bamboestokken.

Beschreven bakstenen

Schrijf met kleurige permanente markers in sierlijke letters de namen ven de gewassen op de grootste kant van de bakstenen.

Die zet je vervolgens op hun kant in de tuin.

Fotocredit:
Grote foto door El cajon yacht club gepubliceerd onder CC-licentie.
Scroll naar boven